Οι Γερμανοί βάζουν νέα εμπόδια στη "βοήθεια"

Το συγκυβερνών κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) απαιτεί να θεσμοθετηθεί ως προϋπόθεση η έγκριση της γερμανικής βουλής για κάθε νέα απόφαση βοήθειας σε υπερχρεωμένες χώρες. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια κατανομή εργασίας του τύπου οι μεν δημιουργούν χρέη και οι άλλοι τα πληρώνουν», είπε ο γενικός γραμματέας του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, πριν την έναρξη της διήμερης σύσκεψης του προεδρείου του κόμματος
στο Άντεξ της Βαυαρίας. «Υπάρχει εμφανώς εντεινόμενη δυσφορία για το ότι οι χρεωμένες χώρες δεν είναι σε θέση να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους», πρόσθεσε ο κ. Ντόμπριντ. «Για το λόγο αυτό το CSU αξιώνει συμμετοχή της βουλής σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση πριν τη συγκατάθεση για βοήθεια», είπε ο συντηρητικός πολιτικός.

Ταυτόχρονα ο κ. Ντόμπριντ υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματός του στη δυνατότητα του υπό σύσταση μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Σημείωσε ότι το CSU θα υποστηρίξει το μηχανισμό ESM, μόνο εάν υπάρχει το δικαίωμα συναπόφασης για τη λεγόμενη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του κόμματος και βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε να διασφαλιστεί η συμμετοχή τόσο της Ομοσπονδιακής Βουλής, (Μπούντεσταγκ) όσο και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Μπούντεσρατ) στη διαδικασία αποφάσεων.

Το θέμα αυτό θα συζητήσει με το προεδρείο του CSU και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αύριο Σάββατο. Το CSU της Βαυαρίας συμμετέχει μαζί με το CDU και το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ.
Keywords
Τυχαία Θέματα