Οι μικρές λίστες των υποψήφιων για τα λογοτεχνικά

Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας όπως οι Λένα Διβάνη, Μάρω Δούκα, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Λένα Κιτσοπούλου αλλά και πολλοί άλλοι συμπεριλαμβάνονται στις μικρές λίστες των υποψήφιων βιβλίων για τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ, που διοργανώνει το περιοδικό Διαβάζω για δέκατη πέμπτη χρονιά, και οι οποίες ανακοινώθηκαν από τις δύο κριτικές επιτροπές, σε συνέντευξη τύπου, στο Σαλόνι Βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, της οδού Πειραιώς στις 7:00 μ.μ.

«Οι διαδικασίες απονομής των βραβείων δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών. Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι τα βραβεία αποτελούν πίνακες των εικαστικών καλλιτεχνών Μιχάλη Αμάραντου, Θανάση Μακρή, Κώστα Νταούλα και Γιώργου Σπυρόπουλου, προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα, και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ έκαστο (αυξήθηκε κατά 1000 ευρώ από πέρυσι), χορηγία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Αν και διανύουμε περίοδο κρίσης, είμαστε συνειδητά αισιόδοξοι. Τα σχέδια μας αντί να μικραίνουν, πληθαίνουν» ανέφερε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω Γιάννης Μπασκόζος.

Οι κατηγορίες των βραβείων που θα δοθούν είναι καλύτερου μυθιστορήματος, διηγήματος - νουβέλας, λογοτεχνικού δοκιμίου - μελέτης , ποίησης, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (στη μνήμη Ηρακλή Παπαλέξη), εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, και λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά.

Ακόμη, φέτος θα απονεμηθεί βραβείο «Προσφοράς στο Βιβλίο» στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω, Περικλή Αθανασόπουλου.

«Το βραβείο αυτό αποφασίστηκε να δίνεται όχι με καλλιτεχνικά κριτήρια όπως τα υπόλοιπα αλλά είναι ένα βραβείο που απονέμεται σε άτομα ή φορείς που προσέφεραν και προσφέρουν στο περιοδικό από «άλλους δρόμους». Δεν τιμούμε μόνο τον Περικλή Αθανασόπουλο, δίνοντας το συγκεκριμένο βραβείο, αλλά και μια γενιά που στάθηκε πολύ κοντά στο περιοδικό, όλα αυτά τα χρόνια (εκδότες, βιβλιοπώλες κτλ.), καθώς θεωρώ πως και το ίδιο το περιοδικό είναι ένας φορέας μέσα από τον οποίο εκφράστηκε μία ολόκληρε γενιά ανθρώπων» σημείωσε ο εκδότης του περιοδικού Διαβάζω Γιώργος Γαλάντης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αξιολόγησης οι επιτροπές των βραβείων έκριναν το σύνολο της παραγωγής του 2010, με το υλικό τους να αντλείται από τους κοινούς καταλόγους της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και του Διαβάζω. Έλαβαν, επίσης, υπόψη τους και τις μεμονωμένες παραγωγές όσων συγγραφέων είχαν αποστείλει τα βιβλία τους στη διεύθυνση του περιοδικού.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και το κάθε μέλος της επιτροπής αξιολογεί τα βιβλία με σειρά προτίμησης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της απονομής.

Μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής κρίσης των βιβλίων για ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας τόνισε πως «κατά την τελευταία εικοσαετία, όπου οι νέες αφηγηματικές τεχ
Keywords
Τυχαία Θέματα