Παπαντωνίου: Κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ

"Βρισκόμαστε στο στάδιο λήψης καθοριστικών αποφάσεων. Είτε θα προχωρήσουμε με ραγδαίες ταχύτητες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας μας, είτε θα καθηλωθούμε διολισθαίνοντας σε καθεστώς εξάρτησης και υποτέλειας, με κατάληξη τη χρεοκοπία, ή ακόμα και την έξοδο από το ευρώ".

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι " μπορούμε να τα καταφέρουμε αν κινηθούμε αμέσως με αποφασιστικά βήματα".

Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) την έκθεση του για "την κρίση της ευρωζώνης και την παγκοσμιοποίηση", της οποίας τον πρόλογο έχει γράψει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ και για την οποία του απονεμήθηκε διάκριση από το ευρωπαϊκό think-tank "Friends of Europe". Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε στις Βρυξέλλες σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσαν οι friends of Europe και οι Financial Times με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο Ολι Ρεν.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση που έγινε στην Αθήνα ο κ Παπαντωνίου τόνισε ότι "είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα ποιοτικό άλμα στην κατεύθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης γιατί είναι αδύνατη η αποτελεσματική άσκηση ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής όταν συνυπάρχουν τόσα κέντρα αποφάσεων". Ανέφερε ότι οι χώρες του πυρήνα και κυρίως η Γερμανία αντιδρούν στη δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης , διότι συνεπάγεται μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων. Αρνούνται να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους και ευελιξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποτελεσματική στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών. Αρνούνται την έκδοση Ευρωομολόγων, που θα μείωναν το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων οικονομιών ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Αρνούνται την εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών σε υπερεθνικά όργανα. Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής στάσης είναι να εισπράξουν οι αγορές μήνυμα ασθενούς δέσμευσης των χωρών του πυρήνα στη συνοχή και ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, που ισοδυναμεί με έμμεση πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στη διάλυση της.

Ο κ. Παπαντωνίου καταλήγει ότι όσο επικρατούν οι σημερινοί συσχετισμοί , δεν υπάρχει προοπτική ουσιαστικής προώθησης της ενοποιητικής διαδικασίας, γι΄αυτό οι ασθενέστερες χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις (μεταρρυθμίσεις) για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε στην ομιλία της ότι η σημερινή κρίση είναι πολύ σοβαρή , αλλά δεν είναι καινοφανής ιστορικά. "Σημασία έχει-είπε- να κτίσουμε νέα θεμέλια και θεσμούς στην ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση μέσω των οποίων θα αποτρέψουμε τις ανεξέλεγκτες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στον κοινωνικό ιστό, στο περιβάλλον και εν γένει στην ευημερία ιδιαιτέρως των πολιτών των ασθενέστερων στρωμάτων". Καταλήγοντα
Keywords
Τυχαία Θέματα