Παπουτσής: Σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο

Στην κρίσιμη δημοσιονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα τα βγάλουμε πέρα στην αντιπυρική περίοδο, που διανοίγεται, γνωστοποίησε στη Βουλή και στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιβάλλοντος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Οι πάντες να γνωρίζουν το πεδίο των ευθυνών τους, επεσήμανε ο υπουργός, που αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις που έχουν γίνει, από την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση σχεδίων δασικών πυρκαγιών και σχεδίων οργάνωσης διοικητικής μέριμνας, ως τις
πραγματικές ασκήσεις που θα γίνουν ως το τέλος του μήνα και το προετοιμαζόμενο νομοθετικό πλαίσιο για τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ως το τέλος της εβδομάδας, σημείωσε ο υπουργός, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ετοιμότητας, με όλους τους εμπλεκόμενους στη δασοπροστασία.

Σημαντικό πρόβλημα, χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά, ο υπουργός, τους νέους κανόνες δημοσίου λογιστικού, που επιβάλουν να επέλθει η εκταμίευση κονδυλίων, μόνον εφόσον έχουν ενταλματοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, με αποτέλεσμα εξαιρετικές καθυστερήσεις στην προμήθεια σε ανταλλακτικά, καύσιμα και επισκευές, που δεν οφείλονται στην έλλειψη κονδυλίων.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι πέρα από τη διασπορά οχημάτων, από φέτος για πρώτη φορά θα πέσουν στη μάχη της δασοπροστασίας 110 δικυκλιστές στο πρότυπο της ομάδας ΔΙΑΣ, που θα περιπολούν στο δασικό δίκτυο, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα συγκροτηθούν ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα.

Το νέο σώμα των δικυκλιστών των δασών συγκροτείται με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία και τους εξασφαλίζει τον ατομικό εξοπλισμό, ενώ δωρεά δύο πυροσβεστικών οχημάτων έχει κάνει και η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Όσον αφορά στα εναέρια μέσα ο υπουργός είπε ότι έχουν γίνει όλες οι συσκέψεις με το υπουργείο 'Αμυνας και έχουν καταρτισθεί τα σχέδια.

Ο Υπουργός είπε ότι έχουν ανακύψει προβλήματα συντήρησης πυροσβεστικών αεροσκαφών, ενώ έχει ζητηθεί η μίσθωση τριών ελικοπτέρων και έχει εγκριθεί η μίσθωση δώδεκα ελικοπτέρων βαρέως τύπου.

Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες εξέφρασαν τον ευρύτερο προβληματισμό τους για τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός είναι καθοριστικοί στην κρίσιμη περίοδο, ενώ ο Σ. Καλογιάννης (ΝΔ) τόνισε ότι ο υπουργός παραδέχθηκε κενά που υπάρχουν στο σχεδιασμό.

Ο Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ) δήλωσε ότι με λιγότερο προσωπικό, λιγότερα μέσα και με υποβαθμισμένη και υποχρηματοδοτημένη τη δασική υπηρεσία το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.

Στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση και στην έλλειψη κονδυλίων επικέντρωσε την κριτική του ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), ενώ η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε ερωτήματα για το ύψος της χρηματοδότησης, τη μη εκταμίευση κονδυλίων από το "πράσινο ταμείο" και την καθυστέρηση μετάταξης των αγροφυλάκων.

Τους φόβους του γ
Keywords
Τυχαία Θέματα