Παραπλανητικές πινακίδες τιμών τροφίμων

Αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, οπωρολαχανικών, ξηρών καρπών, καθώς και σε καταστήματα εστίασης εντόπισαν τα συνεργεία ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που εντατικοποιεί την παρουσία της στην αγορά ενόψει του Πάσχα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, έχει διαπιστωθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών ως
προς την τιμή, τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος και έχουν παρατηρηθεί επίσης συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες και «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης του καταναλωτή.

Επίσης, από τη γραμματεία σημειώνεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί προς τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές (Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου κλπ) για τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται από πρατήρια εθνικών οδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δ. Σπυράκος, δήλωσε για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει των Εορτών του Πάσχα, τα εξής: "Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, διενεργεί ελέγχους για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της αγοράς και τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων των σχετικών διατάξεων για την προστασία του καταναλωτή και ιδίως εκείνων των διατάξεων που αφορούν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων δείχνουν αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, οπωρολαχανικών, ξηρών καρπών, καθώς και σε καταστήματα εστίασης. Ενδεικτικά, έχει διαπιστωθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την τιμή, τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος και έχουν παρατηρηθεί επίσης συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες και «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης του καταναλωτή. Για όλες τις παραβάσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συντάξει τις απαραίτητες εκθέσεις και έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες για την επιβολή των ανάλογων προστίμων. Οι έλεγχοι αυτοί ενόψει του Πάσχα θα είναι συνεχείς, αδιάλειπτοι και εντατικοί με σκοπό τη μεγαλύτερη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών".

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επίσης, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιό της σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου της χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων, που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως: Κεριά - λαμπάδες, οινοπνευματώδη ποτά και καύσιμα.

Έτσι, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

ΚΕΡΙΑ - ΛΑΜΠΑΔΕΣ

Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.

Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λα
Keywords
Τυχαία Θέματα