Πάσχα με αερόστατα στο Λεωνίδιο

Δεν είχε άδικο ο μεγάλος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και λάτρης του γραφικού Λεωνιδίου, Δημήτρης Ψαθάς, όταν έλεγε "Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα στο Λεωνίδιο". Η μικρή, όμορφη πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας μετατρέπεται σ' ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός. Στο Λεωνίδιο αναβιώνει ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα στη χώρα, το πέταγμα των αερόστατων, η προέλευση του οποίου, σύμφωνα με τους παλαιότερους,
ξεκίνησε την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Η νύκτα των αερόστατων είναι η νύκτα της Αναστάσεως. Η παράδοση αναφέρει πως, όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά, τη στιγμή της Αναστάσεως επικρατεί νηνεμία με ελαφρύ δυτικό αεράκι. Με το "Χριστός Ανέστη" από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι "κολλημάρες" (ένα στουπί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο) που πυροδοτούν τα αερόστατα, τα οποία απελευθερώνονται και ανεβαίνουν στα μεσούρανα. Για 30-40 λεπτά, κατακλύζουν τον ουρανό, προσθέτοντας 500-600 αστέρια στην ανοιξιάτικη γλυκιά αναστάσιμη νύκτα, ώσπου να χαθούν στη Γαλιώρα, στη θάλασσα, ή στο δασάκι του μπάρμπα-Σαράντου του Κόκκινου στους Τρείς Μύλους. Οι φωτιές από τις "κολλημάρες" πολλές φορές γίνονται ορατές μέχρι τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.

Το θέαμα είναι μοναδικό όταν καίγεται κάποιο αερόστατο, από υπερβολικά μεγάλη "κολλημάρα" ή από πολύ πετρέλαιο, και η αγωνία κορυφώνεται, γιατί οι ανταγωνιστές των άλλων ενοριών κρατούν λογαριασμό αποτυχιών, για να ακολουθήσουν τα πειράγματα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Λεωνιδίου στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με καλόπιοτο κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά.

Στην Ακολουθία της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ ακολουθεί γλέντι με φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες, που χορεύουν τον παραδοσιακό τσακώνικο χορό και όχι μόνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα