Περού: Μάχη για να περάσουν στο δεύτερο γύρο

Ο χαρακτηριζόμενος ως αριστερός εθνικιστής Ογιάντα Ουμάλα προηγείται βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων μετά από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα το πρωί, με δύο άλλους υποψήφιους που υποστηρίζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις να μάχονται για να τον αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο της 5ης Ιουνίου.

Με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοδελτίων στις εκλογές
της Κυριακής να έχουν καταμετρηθεί (64,2%), στελέχη της εκλογικής επιτροπής ανέφεραν ότι ο Ουμάλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 28,06% των ψήφων, τον ακολουθεί η δεξιά πολιτικός Κέικο Φουχιμόρι -- κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι-- με 22,49%, ενώ στην τρίτη θέση (από την δεύτερη στην οποία βρισκόταν νωρίτερα) υποχωρεί ο πρώην τραπεζίτης της Ουόλ Στριτ και γνωστός με το προσωνύμιο "ελ Γκρίνγκο" Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι με 22,29%.

Τα τελευταία αποτελέσματα βρίσκονται πιο κοντά στα ανεπίσημα έξιτ πολ που έδιναν στον Ουμάλα ευρύτερο προβάδισμα έναντι του κοντινότερου αντιπάλου του και κατεδείκνυαν ότι η Φουχιμόρι θα πέρναγε στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα 2 ως 4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Κουσίνσκι.

Παρά την ανάπτυξη της οικονομίας που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον το ένα τρίτο των Περουβιανών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί τάσσονται υπέρ του Ουμάλα, ενός πρώην αξιωματικού του στρατού ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως άνθρωπος του λαού και έχει ιθαγενικές ρίζες -- κατάγεται από τις Άνδεις.

"Θέλουμε ο πλούτος στο Περού να αναδιανέμεται σωστά", δηλώνει ένας 18χρονος υποστηρικτής του από την πόλη Καχαμάρκα. "Πώς γίνεται η πόλη μου να βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία του κόσμου, στη Γιανακότσα, και να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στο Περού;".

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τόσο η Φουχιμόρι όσο και ο Κουσίνσκι θα δυσκολευτούν να κερδίσουν τον Ουμάλα στον δεύτερο γύρο. Οικονομικοί αναλυτές άρχισαν ήδη να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής ίσως "ζημιώσουν" την οικονομία του Περού.

Η 35χρονη Φουχιμόρι, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής στην "ελεύθερη αγορά", χάνει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της εξαιτίας του πατέρα της -- ο οποίος εκτίει ποινές κάθειρξης για υποθέσεις διαφθοράς και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του, όταν προέβη σε μια σκληρή εκστρατεία πάταξης των μαοϊκών ανταρτών.

Ο Κουσίνσκι, 72 ετών, πρώην πρωθυπουργός, με γονείς Ευρωπαίους, δυσκολεύεται να αποσπάσει ψήφους από τους ιθαγενείς στις επαρχίες, πέραν της πρωτεύουσας όπου η μεσαία και η ανώτερη τάξη τον υποστηρίζουν.

Ο Ουμάλα -- ο οποίος είχε ηγηθεί της βραχυχρόνιας στάσης του στρατού το 2000 -- έχει αμβλύνει τις αντικαπιταλιστικές τοποθετήσεις του μετά την ήττα του με πολύ μικρή διαφορά στον δεύτερο γύρο κατά τις εκλογές του 2006.

"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς για να ενώσουμε το Περού", είπε ο Ουμάλα στους υποστηρικτές το
Keywords
Τυχαία Θέματα