Πέθανε ο ηθοποιός Φάρλεϊ Γκρέιντζερ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός και αργότερα σκηνοθέτης Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, γνωστός κυρίως από την συμμετοχή του σε δυο κλασικές ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ, τον «Αγνωστο του εξπρές» και την «Θηλιά» (ή «Βρόχος»).

Γεννημένος στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια την 1η Ιουλίου του 1925, ο Γκρέιντζερ απέσπασε την προσοχή του παραγωγού Σάμιουελ Γκόλντουϊν (της Metro
Goldwyn Meyer) ο οποίος του έδωσε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Το άστρο του βορρά» (1943). Σύντομα ο Γκρέιντζερ υπέγραψε συμβόλαιο με την MGM και ήταν μάλιστα ένας από τους τελευταίους «ηθοποιού συμβολαίου» μεγάλων στούντιο.

Το 1948 ο Φάρλεϊ Γκρέιντζερ γεύτηκε για πρώτη φορά την μεγάλη επιτυχία χάρη στην «Θηλιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ όπου μαζί με τον Τζον Νταλ υποδύθηκε το ντουέτο δολοφόνων που σκοτώνουν έναν φίλο τους, τον κρύβουν στο σαλόνι του σπιτιού τους και την ίδια βραδιά κάνουν πάρτι με γνωστούς του νεκρού.

Λίγα χρόνια αργότερα, με τον «Αγνωστο του εξπρές» (που βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ) ο Γκρέιντζερ γεύτηκε και πάλι την επιτυχία παίζοντας τον παίκτη του τένις που ανταλλάσσει φόνους με έναν ψυχοπαθή (Ρόμπερτ Γουόκερ) ώστε να εξυπηρετηθούν και οι δυο.

Διόλου τυχαία ο Γκρέιντερ ξεχώρισε τις συνεργασίες του με τον Χίτσκοκ και τον Νίκολας Ρέι (στο φιλμ νουάρ «The live by night»/ «Ο νόμος της μοίρας», 1948) ως τις σημαντικότερες της καριέρας του.

Το 1954 o Γκρέιντζερ πήγε στην Ιταλία για να πρωταγωνιστήσει στο πλευρό της Αλίνα Βάλι στο «Σένσο», ένα από τα λαμπρότερα και καλύτερα έργα του Λουκίνο Βισκόντι. Παρότι ο Γκρέιντζερ που υπήρξε μεγάλος σταρ της δεκαετίας του 1950, στην αμέσως επόμενη το άστρο του άρχισε να δύει.

Δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει ως το 2001, όμως ο ρόλοι του είχαν πλέον περιοριστεί σε γκεστ εμφανίσεις σειρών της τηλεόρασης. Το 1980 σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ παίζοντας τον δαιμόνιο συγγραφέα του θεατρικού έργου «Deathtrap» του Αϊρα Λέβιν.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα