"Πόντιος Πιλάτος" ο ΓΑΠ

«Νίπτει τας χείρας του», στο τετρασέλιδο υπόμνημα που απέστειλε χθες στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποποιούμενος οποιαδήποτε συμμετοχή του στην επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, καθώς υποστηρίζει με έμφαση πως ούτε ενημερώθηκε ποτέ ούτε ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο
ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα.
Με κάθε τρόπο, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει την Επιτροπή ότι από τη στιγμή που έδωσε ξεκάθαρες εντολές για την αξιοποίηση του επίμαχου υλικού δεν ασχολήθηκε, τόσο στις υπηρεσιακές και πολιτικές συσκέψεις εντός Ελλάδος όσο και στις διεθνείς του επαφές, με το περιεχόμενο της λίστας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, πεποίθησή του ήταν ότι, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. «Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε», αναφέρει χαρακτηριστικά, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από όσα μεσολάβησαν.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου αφήνει αιχμές ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ», κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα της εμπλοκής του ονόματος της μητέρας του και λόγο για «προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες». Επισημαίνει μάλιστα ότι για το θέμα έχει κινηθεί δικαστικά και υπογραμμίζει ότι «η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα λόγο σε αυτή την υπόθεση».
Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου αποσυνδέει τη λίστα από τις συζητήσεις που είχε η Ελλάδα με τις ελβετικές Αρχές, αν και, όπως επισημαίνει, «σε κάθε περίπτωση υπερίσχυε η πολιτική βούλησή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις ώστε να εντοπίσουμε πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και στοιχεία για αυτούς που τη διαπράττουν». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πει: «Ηταν γνωστό στο επιτελείο του υπουργείου, με βάση τα σχέδια σύμβασης που είχε στείλει η Ελβετία, ότι θέτει ως όρο απαράβατο για τη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης καταθέσεων να μη γίνει χρήση στοιχείων για καταθέσεις στην Ελβετία που έχουν υποκλαπεί».
Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα άλλο επίπεδο, η επιτροπή απέρριψε χθες (με ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και με τη λευκή ψήφο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή) πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για επανεξέταση του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Κοντονής κράτησε αποστάσεις από τα άλλα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θ. Δρίτσας ψήφισαν θετικά - διαμαρτυρόμενος για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής. Απερρίφθη επίσης (με ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) πρόταση για κατ' αντιπαράσταση εξέταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Σήμερα αναμένεται ψηφοφορία για ενδεχόμενη κλήση να καταθέσει αυτοπροσώπως ο Γ. Παπανδρέου.
Keywords
Τυχαία Θέματα