Πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική που προτείνουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ,η ΔΗΜΑΡ και άλλοι

2012-02-28. Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου για ένσταση αντισυνταγματικότητας


Κύριε Πρόεδρε, παρ’ ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει ισχυρή λενινιστική παιδεία –εξ ου και η αγάπη του για τη λέξη «Ίσκρα»- εν τούτοις ο κ. Παφίλης είναι αυτός ο οποίος ήταν πιο κοντά στη μαρξιστική αντίληψη για το Σύνταγμα σ’ αυτά που είπε. Είμαι βέβαιος ότι θυμάται πολύ καλά δύο μνημειώδη
κείμενα του Μαρξ για το Σύνταγμα και τη λειτουργία του. Ένα είναι κεφάλαιο της «18ης Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» και ένα άλλο είναι κεφάλαιο από το έργο του «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία».

Έρχομαι τώρα στα τυπικά θέματα που έθεσε ο κ. Λαφαζάνης. Πρώτον, το κατεπείγον το εξαντλήσαμε στην Επιτροπή. Επιπλέον, όμως, των όσων είπαμε στην Επιτροπή θέλω να επαναλάβω και στην Ολομέλεια κάτι που είχα πει εξαρχής στη συζήτηση για το νέο Πρόγραμμα. Το νέο Πρόγραμμα έχει συζητηθεί δια μακρόν, έχει ψηφιστεί με ισχυρή ψηφοφορία περίπου 2/3 και τώρα η Ολομέλεια της Βουλής, με το νομοσχέδιο αυτό και με το αυριανό, μετατρέπει σε νομοθετικό λόγο το ήδη ψηφισμένο νέο Πρόγραμμα Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Δεν περιλαμβάνεται τίποτα στο νομοσχέδιο αυτό που να μην έχει ήδη ψηφιστεί με πολύ ισχυρή πλειοψηφία από τη Βουλή.

Στην πραγματικότητα, για λόγους συστηματικούς, για λόγους ενότητας της νομοθετικής ύλης, η Βουλή σήμερα ξαναψηφίζει, διατυπωμένα με ένα πιο συστηματικό και αρθρωμένο νομοτεχνικά τρόπο, αυτά που ήδη έχει ψηφίσει. Δεν τίθενται νέα ζητήματα. Το κατεπείγον εξαρτάται από το απλό γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία γιγαντιαία, μοναδική στα χρονικά, διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, δηλαδή, δραστικής μείωσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, σε λίγες μέρες, από πλευράς προσφορών και στις 12 Μαρτίου από πλευράς απάντησης του ελληνικού δημοσίου και πρέπει μεθαύριο, 1 Μαρτίου, το Eurogroup να επιβεβαιώσει ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι νομοθετικές ενέργειες που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η χώρα μας.

Όταν μεγάλοι κυβερνητικοί συνασπισμοί, όπως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, δοκιμάζονται πάνω στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, θα έλεγα ότι είναι πραγματικά αντιφατικό και οξύμωρο η ελληνική Βουλή να διστάζει να ψηφίσει αυτά τα νομοθετήματα που αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση ενός προγράμματος πολιτικά αποφασισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι δε τροπολογίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Λαφαζάνης, είναι τροπολογίες στις οποίες έχω κατά κόρον αναφερθεί στην Επιτροπή, έχω προειδοποιήσει την Επιτροπή, έχω μιλήσει στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής πριν από λίγες μέρες, προειδοποιώντας για την κατάθεση της τροπολογίας για τα στατιστικά στοιχεία. Στη δε τροπολογία περί τραπεζών δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι ήδη αντικείμενο του Προγράμματος, εγκεκριμένο και ψηφισμένο από τη Βουλή. Μόνο τεχνικές λεπτομέρειες για τον κώδικα δεοντολογίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να αποτελούν αντικείμενο υπουργικής απόφασης, αλ
Keywords
Τυχαία Θέματα