Προχωράει η διάσωση της Ιρλανδίας

Η εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού ύψους 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει δρομολογηθεί παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζεται σήμερα σε έρευνα που δημοσιεύουν διεθνείς οργανισμοί.

«Η Ιρλανδία επιτελεί σημαντικές προόδους όσον αφορά την χειρότερη οικονομική κρίση στη νεώτερη ιστορία της», τονίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ στην έκθεσή τους μετά από την 10ήμερη επιθεώρηση
των δημόσιων οικονομικών του Δουβλίνου.

«Η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθορισθεί, παρά την περίοδο της πολιτικής αλλαγής και της αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον», τονίζεται στην ίδια έκθεση.

Ωστόσο μία επισήμανση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει το Δουβλίνο είναι το γεγονός ότι η δημοσίευση της έκθεσης συνέπεσε με τη σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τον Οίκο Moody’s.

Μολαταύτα, η ομάδα των διεθνών οργανισμών θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που ανακοίνωσε προ μηνός η νέα κυβέρνηση αποτελεί «ένα τεράστιο βήμα προόδου για την εξυγίανση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος».

Η ομάδα του μηχανισμού διάσωσης αναμένει πως μετά την υποχώρηση κατά 1% μέσα στο 2010 της ανάπτυξης, η Ιρλανδίας θα ξαναβρεθεί από το 2011 σε ανιούσα αναπτυξιακή τροχιά χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Η εξέλιξη τούτη θα βοηθήσει να ανακοπεί η μείωση της εσωτερικής ζήτησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα