Προσδοκίες και φόβοι...

Αποκρατικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και έργα υποδομής για ανάπτυξη
Η «επόμενη μέρα» της απόφασης του Eurogroup, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα, δημιουργεί προσδοκίες αλλά και φόβους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι βασικοί στόχοι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του επιτελείου του αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην εδραίωση θετικού κλίματος, που θα σταθεροποιήσει πλήρως την
κυβέρνηση. Για τον σκοπό αυτόν, στις αρχές του 2013 αναμένονται πέραν της εξόφλησης μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και πρόσθετα «θετικά» νέα. Στο πλαίσιο αυτό, εξελίξεις αναμένονται και στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στα μέτωπα των έργων υποδομής, όπως αυτό της επανεκκίνησης δύο τουλάχιστον μεγάλων οδικών αξόνων. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει και το λεγόμενο «αρνητικό σενάριο», στην περίπτωση που η «ανάσα» στην οικονομία αποδειχθεί πρόσκαιρη και τους πρώτους μήνες του 2013 καταστεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Τα περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης διαψεύδονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από το Μαξίμου.

Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή, που θα είναι και η κρισιμότερη μέρα. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος, αν και το έργο τους δεν είναι και το... ευκολότερο.

***

Του Βασιλη Nεδου

Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις, οι οποίες φαίνεται ότι προκαλεί σε όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης, φέρνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες την τρικομματική κυβέρνηση ενώπιον μιας ακόμη κρίσιμης περιόδου. Την πλέον σαφή άρνηση για δύο βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού κομίζει η Ιπποκράτους, στελέχη της οποίας προειδοποιούν ότι δίχως την ικανοποίηση κάποιων προϋποθέσεων το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Η πρώτη ένσταση αφορά τη φορολόγηση των τέκνων, θέμα το οποίο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ήδη στον κ. Α. Σαμαρά κατά την τελευταία σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η ρύθμιση για τη φορολόγηση των τέκνων είναι «ηρώδειας» έμπνευσης και απλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη ένσταση αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τεκμαρτό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να υπάρξει μια περίοδος χάριτος για όσους νέους ξεκινούν μια επαγγελματική δραστηριότητα και, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να κερδίζουν πολλά χρήματα. Τα ζητήματα αυτά έθεσαν στον κ. Ιω. Στουρνάρα, το απόγευμα της Παρασκευής, και οι κ. Φίλ. Σαχινίδης και Α. Μακρυπίδης.

Πηγές της Ιπποκράτους τονίζουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν συνιστά νέα δανειακή σύμβαση και η υπερψήφισή του δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Από όλες τις πλευρές της Ιπποκράτους αφήνεται και κάποια δυσαρέσκεια για τον κ. Στουρνάρα. Η τρικομματική συζήτηση για το φορολογικό αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μοναδικής αξίας ευκαιρία για πραγματική διαβούλευση
Keywords
Τυχαία Θέματα