Προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», με την οποία ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η κοινοτική οδηγία-πλαίσιο 2008/56, παρουσίασε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, στην ομιλία της κατά την πρώτη ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Με το νομοσχέδιο διαμορφώνεται, για πρώτη φορά στην εθνική
έννομη τάξη, μία αυτόνομη, συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με το κοινοτικό "κεκτημένο" και τις εθνικές ανάγκες.

Κύριος άξονας αυτής της πολιτικής, είναι η υιοθέτηση μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων που εστιάζονται στην επίτευξη της καλής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έως το 2020», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
Υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, προβλέφθηκαν διατάξεις με τις οποίες γίνονται οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στο ελληνικό διοικητικό σύστημα, οι οποίες είναι: - Η σύσταση «Εθνικής Επιτροπής Θαλάσσιας Περιβαλλοντικής Στρατηγικής (ΕΕΘΠΕΣ)».

Αποτελεί πολιτικό όργανο που υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ, με κύριες αρμοδιότητες τη χάραξη της πολιτικής για τη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διασφάλιση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο του αναγκαίου συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και την εναρμόνιση των δράσεών τους, σύμφωνα με τους στόχους του νομοσχεδίου.

Πρόεδρος της ΕΕΘΠΕΣ είναι ο υπουργός ΠΕΚΑ και μέλη της οι Γενικοί Γραμματείς των εμπλεκόμενων-συναρμόδιων υπουργείων.
- Ο καθορισμός της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, ως αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του νόμου, με την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων αρμοδιοτήτων της και την ενδυνάμωση του ρόλου της στην αυτόνομη προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η αρμοδιότητα αυτή, δεν είχε μέχρι σήμερα ρητά προσδιορισθεί στην εθνική έννομη τάξη.
- Η σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θαλάσσιας Περιβαλλοντικής Στρατηγικής (ΕΕΘΠΕΣ) για την υποστήριξη του έργου της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η τεκμηρίωση, η συναίνεση και συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου τομέα, των παραγωγικών τάξεων, των οικείων ΟΤΑ, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, του διευθύνοντος οργάνου της Περιφερειακής Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου (Σύμβασης Βαρκελώνης) και των επιστημονικών φορέων.

Η υπουργός επισήμανε ότι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου παρέχεται η θεσμική δυνατότητα στον υπουργό ΠΕΚΑ, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Θαλάσσιας Περιβαλλοντικής Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας τις περιβαλλοντικές ιδιομορφίες του εθνικού θαλάσσιου χώρου, να προβαίνει στον καθορισμό συγκεκριμένων υποδιαιρέσεων των θαλάσσιων υποπεριοχών, με στόχο την ανάπτυξη και διαμόρφωση επί μέρους θαλάσσιων στρατηγικών.

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι ο νόμος με τον οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία-πλαίσ
Keywords
Τυχαία Θέματα