Πρώτα τα "προσύμφωνα" για PSI και Δανειακή Σύμβαση

Προσύμφωνα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να υπογραφούν εντός της εβδομάδας, με το «κλειδί» των εξελίξεων να είναι η συμφωνία με την τρόικα στο νέο μνημόνιο, για
το περιεχόμενο του οποίου εκδηλώνονται τεράστιες αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά το PSI η συμφωνία έχει επέλθει ως προς τα επιτόκια των νέων ομολόγων και το «spread ανάπτυξης» με το οποίο θα αναπροσαρμόζονται, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επιβεβαίωση των επίσημων ανακοινώσεων ότι απομένουν τα νομικά και τεχνικά ζητήματα.

Ωστόσο δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται κενό τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί. Το επιπλέον ποσό θα οριστικοποιηθεί από την τρόικα, η οποία θα παραλάβει τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών για το hair cut του χρέους και θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τους όρους του PSI που συμφωνήθηκαν. Το επιπλέον ποσό προσδιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε στέλεχος της τρόικας στο Spiegel. Θα επακολουθήσει όμως νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη διαδικασία εξεύρεσης του πρόσθετου ποσού, με πιο πιθανή εξέλιξη της ένταξης στο PSI και των τίτλων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά, αλλά και των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.

Δύσκολη αναμένεται ωστόσο η συμφωνία για το νέο μνημόνιο, αφού τα νέα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η τρόικα προκαλούν σωρεία αντιδράσεων στους πολίτες, αλλά και στα κόμματα και είναι αβέβαιη η ψήφισή τους ακόμα και από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Θα πρόκειται για την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία όμως είναι απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές για το PSI και θα πρέπει να κλείσουν και τα δύο ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας.

Το PSI

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, τον Τσαρλς Νταλλάρα του IIF και Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribasεπήλθε η συμφωνία για τα επιτόκια των νέων τίτλων και προφανώς δεν επισημοποιείται μέχρι να υπογραφεί το ενδιάμεσο μνημόνιο. Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κινείται πέριξ του 3,7%, από 4,85% που είναι το μέσο επιτόκιο των υπό ανταλλαγή ομολόγων, ενώ η τελική ζημιά στις τράπεζες θα φτάσει στο 70%.

Ο κ. Βενιζέλος, λίγο μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος, καθώς είχαμε, ούτως ή άλλως, προετοιμάσει όλα τα τεχνικά και νομικά κείμενα», προσθέτοντας: «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία».

Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».

Τα «άλλα θέματα»

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναχώρησαν χθες από την Αθήνα,
Keywords
Τυχαία Θέματα