Ραδιοφωνική εκπομπή στην Ισπανία για τους Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης

Η μυρωδιά των εβραϊκών εδεσμάτων, οι ήχοι των σεφαραδίτικων τραγουδιών, η καθημερινότητα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι μνήμες του Ολοκαυτώματος και της προσπάθειας για επιβίωση ανασυντίθενται μέσα από τις διηγήσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη ραδιοφωνική εκπομπή της Άνχελα Μαρία Αρμπελάεζ "Από την Ελλάδα,
εδώ Θεσσαλονίκη", που μεταδίδεται από το ισπανικό ραδιόφωνο "Ράδιο Σεφαράντ".

Η εκπομπή μεταδίδεται σε τρεις γλώσσες, τα ισπανικά, τα ελληνικά και τα λαντίνο (τη γλώσσα που μιλούσαν οι Σεφαραδίτες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1492). Στόχος της είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η διάσωση και η διάδοση της Ιστορίας και του Πολιτισμού του ελληνικού εβραϊσμού. Έμφαση δίνεται στη σεφαραδίτικη κουλτούρα της Θεσσαλονίκης.

"Η ιδέα της εκπομπής ξεκίνησε στα τέλη του 2009. Ζώντας στη Θεσσαλονίκη και ανακαλύπτοντας σιγά- σιγά την ιστορία της, συναντώντας ισπανικά ονόματα, επίθετα, γλώσσα και ήχους ανάμεσα στην κυριαρχούσα ελληνική, συνέλαβα την ιδέα της εκπομπής και υπέβαλα σχετική πρόταση", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος και ιστορικός τέχνης, Άνχελα Μαρία Αρμπελάεζ.

Στην εκπομπή, διάρκειας 30 λεπτών, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται μνήμες μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Κέρκυρα, Βέροια). Επίσης, αναδεικνύονται επίκαιρα θέματα των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων, αλλά και πολιτιστικά ζητήματα.

Στα θέματα που έχουν ήδη παρουσιαστεί στις 35 εκπομπές συγκαταλέγονται σεφαραδίτικα τραγούδια, όπως του Θεσσαλονικιού τραγουδιστή Νταβίκου Σαλτιέλ, ανταποκρίσεις για σημαντικά γεγονότα. όπως τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και αναμνήσεις ζωής Ελλήνων Εβραίων.

"Η εκπομπή ταξινομεί και διαδίδει τις φωνές των Ελλήνων Εβραίων, εντός και εκτός Ελλάδας. Προβάλλει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες του ελληνικού Εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, μέσα από γεγονότα και μαρτυρίες, με έμφαση στη σεφαραδίτικη γλώσσα και πολιτισμό", υπογραμμίζει η κ. Αρμπελάεζ.

"Η κάθε συνάντηση είναι συγκλονιστική, διότι μέσω της προφορικής μνήμης ανακαλύπτεις τη χαμένη αίγλη μιας εποχής, τη ζεστασιά της οικογενειακής εστίας, τα ακούσματα της εποχής - μουσική, λόγο, τη μυρωδιά των εδεσμάτων, την οργή και τον πόνο για τους αδικοχαμένους συγγενείς στα στρατόπεδα εξόντωσης", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το "Ράδιο Σεφαράντ" είναι ραδιόφωνο της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ισπανίας, με παρουσία και στο Διαδίκτυο, και χρηματοδοτείται από την ισπανική κυβέρνηση, δημόσια ιδρύματα και ιδιώτες χορηγούς.

Η καταγραφή της σεφαραδίτικης παράδοσης θα αποτελέσει αντικείμενο διατριβής της κυρίας Αρμπελάεζ στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας.

Θα ακολουθήσουν η υλοποίηση έκθεσης, με θέμα "Φωνές του σήμερα- φωνές του παρελθόντος. Μικρές ιστορίες ζωής" στα τέλη του 2011 στη Θεσσαλονίκη, την Αθήν
Keywords
Τυχαία Θέματα