Σε διαβουλεύσεις καλεί τις οικογένειες των καταζητούμενων

Ο ειδικός εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, δήλωσε ότι έως το 2007 είχαν διεξαχθεί αρκετές φορές συζητήσεις με τις οικογένειες των καταζητούμενων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς για την παράδοσή τους και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις και τώρα.

«Είμαι και εγώ έτοιμος να συζητήσω με τις οικογένειες των δύο καταζητούμενων, για να δώσουμε ένα τέλος στο θέμα και να αποτρέψουμε περαιτέρω πιέσεις στη Σερβία. Και σήμερα τους καλώ να παραδοθούν οικειοθελώς, να επιδείξουν πραγματικό πατριωτισμό και να μην φέρνουν σε δυσάρεστη θέση τις οικογένειες
και τους φίλους τους», ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όλων όσων συνδέονται με τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, εφαρμόζοντας τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί, κυρίως το νόμο για την αφαίρεση περιουσιών, σημείωσε.

Ο ειδικός εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου τόνισε ότι κάθε νέα πληροφορία για τους Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς ελέγχεται αμέσως, με την ελπίδα να οδηγήσει στη σύλληψή τους. Υπογράμμισε ακόμη ότι στη Σερβία έχουν διακοπεί όλες οι πηγές χρηματοδότησης των καταζητούμενων.

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, ο κ. Βούκτσεβιτς είπε ότι αναμένει να γίνει ανάλυση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ερευνών, να εξεταστεί η στρατηγική που ακολουθείται και πιθανή αλλαγή της και να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις δύο εισαγγελίες και τις δίκες που είναι σε εξέλιξη, στη Χάγη και τη Σερβία.

Σε ερώτηση αν αναμένει ο κ. Μπράμερτζ να καταθέσει θετική έκθεση για τη Σερβία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Βούκτσεβιτς απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει ικανοποιητική έκθεση, αν οι δύο καταζητούμενοι δεν οδηγηθούν στη Χάγη».

«Μέχρι να τους συλλάβουμε, θα υπάρχει πάντα το μαγικό 'αλλά', το οποίο διαφορετικοί πολιτικοί παράγοντες ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής. Αν δεν συλλάβουμε τους Μλάντιτς και Χάτζιτς, εκείνοι κρατούν όμηρους όλους εμάς, τους πολίτες της Σερβίας», τόνισε.

«Εμείς, με τη σύλληψη των δύο θα αποστείλουμε σαφές μήνυμα ότι βρισκόμαστε στην πορεία της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών και δεν αποδεχόμαστε τα εγκλήματά τους», ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα