Σε "έξαρση" η πειρατεία λογισμικού

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρέμεινε η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα και το 2010, καθώς το 59% του λογισμικού, που εγκαταστάθηκε πέρυσι, ήταν παράνομο. Διατηρώντας την τρίτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας αύξησε το ποσοστό της πειρατείας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 2008, αποτελώντας μαζί με τη Βουλγαρία με ποσοστό 65% και τη Ρουμανία με 64% την πρώτη τριάδα των χωρών, όπου παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό παράνομη διακίνηση λογισμικού. Η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου
λογισμικού στην Ελλάδα έφθασε τα 227 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την όγδοη ετήσια παγκόσμια μελέτη για την πειρατεία λογισμικού, που πραγματοποίησε η Business Software Alliance (BSA), διεθνής Οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού, σε συνεργασία με την IDC, εταιρεία ερευνών και προβλέψεων του κλάδου της Πληροφορικής.



Βασικά συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, που είδαν το "φως" της δημοσιότητας, ο μέσος όρος της πειρατείας λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σταθερά στο 35%, με την εμπορική αξία του κλεμμένου λογισμικού να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε, από όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 2003.

Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές, που μελετήθηκαν, παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62%, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο 42%.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι μία από τις συνηθέστερες μορφές πειρατείας είναι η αγορά μίας άδειας χρήσης λογισμικού και η εγκατάστασή της σε περισσότερους από έναν Η/Υ, ενώ από τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα του νόμιμου λογισμικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από "κυβερνο-επιθέσεις" (hackers - malware) (81%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει ότι τα δικαιώματα και η προάσπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονομίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Η νέα διάσταση, που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη μελέτη, αφορά μία δημοσκόπηση χρηστών Η/Υ, σχετικά με τις κοινωνικές απόψεις και συμπεριφορές απέναντι στην πειρατεία λογισμικού, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκουν σημαντική υποστήριξη, με 7 στους 10 να τάσσονται υπέρ στην πληρωμή των δημιουργών, ώστε να προωθείται η τεχνολογική ανάπτυξη. Παραδόξως, η υποστήριξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ισχυρότερη στις αγορές με υψηλά ποσοστά πειρατείας.

Επίσης, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι οι χρήστες Η/Υ αναγνωρίζουν την αξία του νόμιμου λογισμικού. Παρόλα αυτά, επικρατεί σύγχυση, αναφορ
Keywords
Τυχαία Θέματα