"Σκληρή γραμμή" από την Ιταλία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης

Ο ιταλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρώμης εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει "σκληρή γραμμή" στο θέμα της λαθρομετανάστευσης από την Βόρειο Αφρική. Στο νησί της Λαμπεντούζα το τελευταίο εικοσιτετράωρο αφίχθησαν άλλοι χίλιοι μετανάστες και ο συνολικός αριθμός τους, αγγίζει, πλέον, τους έξι χιλιάδες διακόσιους.

Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι "αν η Τυνησία δεν μπλοκάρει άμεσα τις αναχωρήσεις των βορειοαφρικανών, τότε τα ιταλικά πλοία μπορεί να μεταφέρουν απευθείας πίσω στην
Τύνιδα όσους έφτασαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας τις τελευταίες εβδομάδες".

Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά, αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Λαμπεντούζα".

Η εναλλακτική, πιο διαλλακτική γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης, προβλέπει την μεταφορά των λαθρομεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται σε δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μέχρι να εξετασθούν τουλάχιστον οι αιτήσεις όσων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, πάντως, συμφωνούν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της Λαμπεντούζα. Μετά το χθεσινό "μπλόκο" του λιμανιού, σήμερα ομάδα κατοίκων του νησιού προχώρησε σε κατάληψη του δημαρχείου, ζητώντας να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Ειδικοί επόπτες που εστάλησαν από τον ιταλό υπουργό υγείας, Αντόνιο Φάτσιο, αποφάνθηκαν πως "σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, η κατάσταση είναι οπωσδήποτε σοβαρή, αν και, προς το παρόν, δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας".

Ο δήμαρχος του νησιού Ντίνο Ντε Ρουμπέις δήλωσε πριν λίγο ότι "είμαστε σε θέση να μοιράσουμε 4.000 μερίδες φαγητού. Κάτι που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή 2.000 άτομα μένουν νηστικά".

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, από την μεριά του, επιβεβαίωσε ότι "αύριο θα οργανωθεί μαζική εκκένωση με την συμμετοχή έξι πλοίων του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού".

Σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να στείλει ένα πρώτο μήνυμα: περίπου 800 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν με κρουαζιερόπλοιο στον καταυλισμό της Μαντούρια, έξω από τον Τάραντα της Απουλίας. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, τουλάχιστον εκατόν πενήντα άτομα κατάφεραν ήδη να απομακρυνθούν από τις σκηνές στις οποίες επρόκειτο να καταλύσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα