Σκότωσαν μέλη "εξτρεμιστικών οργανώσεων"

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν τέσσερα μέλη "εξτρεμιστικών θρησκευτικών οργανώσεων" που ευθύνονταν για αιματηρές επιθέσεις στην δυτική επαρχία του Κουρδιστάν, μετέδωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

Ο τοπικός αξιωματούχος Ιράτζ Χασανζαντέχ δήλωσε ότι ξέσπασε μάχη με "τρομοκράτες" σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Σαναντάτζ την Πέμπτη που διήρκεσε οκτώ ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε πως ο Χασανζαντέχ είπε πως οι τέσσερις ανήκαν σε ουαχαμπιτική οργάνωση. Ο ουαχαμπιτισμός
είναι μια αυστηρή εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στο δυτικό Ιράν συχνά εμπλέκονται σε μάχες με αντάρτες του PJAK, οργάνωσης που θεωρείται ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που πήρε τα όπλα το 1984 διεκδικώντας αυτόνομο κουρδικό κράτος στη νοτιοανατολική Τουρκία και πολλοί μαχητές του χρησιμοποιούν ως καταφύγιο τις βορειανατολικές μεθοριακές επαρχίες του Ιράκ.

Όπως και το Ιράκ και η Τουρκία το Ιράν έχει μεγάλη κουρδική μειονότητα, που ζει κυρίως στο βορειοδυτικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις καταγγελίες δυτικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι υποστηρίζουν "τρομοκράτες". Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους απορρίπτουν την κατηγορία αυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα