Σωματίδια αφαιρούν ένα χρόνο ζωής

Ένα χρόνο ζωής αφαιρούν από το προσδόκιμο επιβίωσης τα σωματίδια PM1 και PM25, βασική πηγή εκπομπής των οποίων είναι τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο, ανέφερε η κα Κλέα Κατσουγιάννη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ημερίδα για τις επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Οι περισσότεροι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία "Ecocity"
εξέφρασαν επιφυλάξεις για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αν δεν παταχθεί τουλάχιστον νωρίτερα αποτελεσματικά η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης ενώ στα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνεται η πρόταση για ηλεκτρονική παρακολούθηση της διανομής του πετρελαίου, με ευθύνη των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

Η κα Κατσουγιάννη ανέφερε, ειδικότερα, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως από αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, έχουν σοβαρές δυσμενείς, άμεσες και μακροχρόνιες, επιδράσεις στην υγεία, μεταξύ αυτών και αύξηση της θνησιμότητας. Πιο επικίνδυνα για την υγεία θεωρούνται τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2.5ή ΡΜ1), και το 90% των εκπεμπομένων σωματιδίων από πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι (κατά μάζα) ΡΜ1.

Στις βραχυχρόνιες επιδράσεις στην υγεία περιλαμβάνονται τα εξής:

-Παρατηρείται 0.6% αύξηση στην ημερήσια ολική θνησιμότητα όταν τα ΡΜ10είναι αυξημένα κατά 10μg/m3. Αυτή η επίδραση αφορά την ίδια ημέρα της αυξημένης ρύπανσης και την επομένη.

-Ειδικά για τους θανάτους από καρδιακές και αναπνευστικές αιτίες, η παρατηρούμενη αύξηση είναι 0.6-0.8%.

-Αντίστοιχα παρατηρείται ημερήσια αύξηση περίπου 1% στις εισαγωγές επειγόντων αναπνευστικών περιστατικών στα νοσοκομεία (περιλαμβανομένων και των εισαγωγών παιδιών με κρίσεις άσθματος)

Οι μακροχρόνιες επιδράσεις, τόνισε η κα Κατσουγιάννη είναι πιο σοβαρές καθώς ένα άτομο που έχει ζήσει σε μια πόλη με μέσο όρο συγκέντρωσης ΡΜ10 κατά 10μg/m3 μεγαλύτερο από μια άλλη πόλη έχει 6% αυξημένη γενική θνησιμότητα, 14% μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα και 9% αυξημένη θνησιμότητα από καρδιοαναπνευστικά αίτια.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, αν η μέση τιμή PM10στα έπεφτε στα 20μg/m3 σε κάθε πόλη θα είχαμε 21828 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως.

Στα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνονται τα εξής:

-Να μην προχωρήσει η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης, αν δεν υπάρξει πάταξη της νοθείας των καυσίμων που προκαλούν ζημιά στα νέας τεχνολογίας οχήματα και χρήση παγίδων μικροσωματιδίων.

- Εφαρμογή της τηλεματικής και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Διανομής των Πετρελαίου με ευθύνη των εταιριών Καυσίμων. Αυστηρές ποινές με άμεση εφαρμογή σε διανομείς και εμπόρους καυσίμων που παρανομούν με νοθεία και λαθρεμπορία καυσίμων.

- Εξέταση και πίεση για την απόσυρση και αντικατάσταση του ρυπογόνου στόλου των Φορτηγών, με εφαρμογή αντικινήτρων για εισαγωγές μ
Keywords
Τυχαία Θέματα