Στην αγορά και το EFSF

Στην πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πριν το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών για αύξηση της ευελιξίας του.
«Η έναρξη προγράμματος δανεισμού βραχυπρόθεσμης διάρκειας είναι σύμφωνη με την ενίσχυση του εύρους δραστηριοτήτων του EFSF που έχει ως στόχο την αποτελεσματική χρήση των νέων του εργαλείων», δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF
Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Το πρόγραμμα εντόκων γραμματίων δεν θα υποκαταστήσει το πρόγραμμα έκδοσης τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, αλλά θα του προσδώσει ευελιξία», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το EFSF σε ανακοίνωσή του, η δημοπρασία των εντόκων θα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη του EFSF Market Group, που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περίπου 47 διεθνή ινστιτούτα. Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν από τον γερμανικό οργανισμό διαχείρισης χρέους, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής και για την έκδοση μακροχρόνιων τίτλων.

Eν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αύριο και μεθαύριο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ο διπλασιασμός της «δύναμης πυρός» της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις αφορούν στη δημιουργία ενός πολύ μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού όπλου, το οποίο θα προκύψει από την ταυτόχρονη λειτουργία του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων που θα μπορεί να διαθέσει το ΔΝΤ για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα εξεταστεί η δυνατότητα να επιτραπεί στο EFSF να συνεχίσει τη λειτουργία του, όταν πάρει "σάρκα και οστά" ο ΕSΜ με πόρους 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2012, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της δύναμης πυρός του ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής στήριξης.

Η δημιουργία ενός αξιόπιστου "τείχους προστασίας" έχει τεθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ως προϋπόθεση για να αυξήσει η τράπεζα την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα