Στην ουρά όλοι για ενα...χαρτί!

Μάχη με τη γραφειοκρατία δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που καταθέτουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και έναν χρόνο για να λάβουν από το ΙΚΑ βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. Η καθυστέρηση αυτή μπλοκάρει την απονομή σύνταξης κυρίως στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή να φτάνει και τα δύο έτη.

Την εικόνα περιγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έγινε αποδέκτης σημαντικού
αριθμού αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονταν για τις καθυστερήσεις στη χορήγηση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Αθήνα ο χρόνος αναμονής φτάνει το ένα έτος, ενώ στα Υποκαταστήματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση των βεβαιώσεων μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 6 ή και 7 μήνες. Την ίδια στιγμή πάντως και σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο χρόνος απονομής των συντάξεων θα μειωθεί κατά 30% από τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα στην Υποδιεύθυνση Μητρώων Ασφαλισμένων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας είχαν καταγραφεί σε επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη Διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τονιζόταν η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση της Υποδιεύθυνσης και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Το υπόλοιπο των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τον Οκτώβριο του 2011 είναι 7.053, στο στελεχιακό δυναμικό από δεκατρείς εργαζομένους έχουν απομείνει πλέον μόνο επτά, ενώ καθένας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει, κατά προσέγγιση, πέντε υποθέσεις την ημέρα», επισήμαινε χαρακτηριστικά ο Συνήγορος στην επιστολή και σημείωνε: «Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει ο ασφαλισμένος να περιμένει μέχρι και δύο έτη για την απονομή της σύνταξής του».

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε και παρά την εγκύκλιο της Διοίκησης του ΙΚΑ για αποκέντρωση των διαδικασιών έκδοσης των βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης στα τοπικά Υποκαταστήματα, ο όγκος εργασίας του Υποκαταστήματος της Αθήνας αυξήθηκε. «Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα βαίνει σαφώς επιδεινούμενο, αφού ο αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για ανακεφαλαίωση, από περίπου 7.000 που ήταν τον Οκτώβριο, έφτασε τις 8.000, ενώ αναμένεται και η συνταξιοδότηση δύο υπαλλήλων», υπογραμμίζεται σε νέα επιστολή του Συνηγόρου στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, από τις αναφορές πολιτών που χειρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου «τεκμηριώνονται η σοβαρότητα του δομικού προβλήματος του ΙΚΑ και η αναγκαιότητα εφαρμογής επειγόντως αποτελεσματικής λύσης».

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η Διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε προς τα τέλη Ιουνίου πως «είναι άμεση προτεραιότητά του να συγκροτήσει κλιμάκια εργασίας με αποκλειστικό έργο τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης και την έκδοση και εκτέλεση συνταξιοδοτικών αποφάσεων».

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα