Στο Παρίσι Ολαντ-Μέρκελ πριν τις αποφάσεις

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 28 και 29 Ιουνίου.

Όπως έχουν επίσης ανακοινώσει ήδη τα Ηλύσια, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί
τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχαν συνάντηση στη Ρώμη, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν στην ανάγκη ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ευρωζώνη ύψους έως 130 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ολάντ χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του εδάφους για τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο γαλλική πηγή δήλωσε την ίδια μέρα στο Reuters πως το Παρίσι θέλει να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής επί περισσοτέρων και όχι μόνο σχετικά με το αναπτυξιακό πακέτο, προκειμένου να επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε.. Η πηγή διευκρίνισε πως η Γάλλια θέλει να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για πρόοδο προς την κατεύθυνση μια τραπεζικής ένωσης και άλλα μέτρα χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης.

Βαν Ρόμπεϊ: Αργότερα η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα. «Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή τη συζήτηση περί θεσμών προτεραιότητα», σημείωσε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών. Το να επιδιώξουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες [θα σήμαινε] το να αρχίσουμε συζητήσεις όλων των ειδών για χρόνια», τόνισε.

Πρότεινε ακόμη τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής. Σημείωσε μάλιστα ότι οι 27 χώρες-μέλη μπορούν να δεσμευτούν να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα «με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο και με καθορισμένο στόχο».
Keywords
Τυχαία Θέματα