Στο Τόκιο η Γκίλαρντ

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ αφίχθη στην Ιαπωνία, υποσχόμενη αρωγή από τη χώρα της και αξιόπιστη προμήθεια βασικών πόρων και πρώτων υλών, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

«Τώρα που η Ιαπωνία έχει ανάγκη από τις πηγές περισσότερο από ποτέ, η Αυστραλία θα εξακολουθήσει να παραμένει ένας ασφαλής, σταθερός και εξασφαλισμένος προμηθευτής»
πρώτων υλών, όπως άνθρακας και σιδηρομεταλλεύματα, τονίζει η Γκίλαρντ σε άρθρο στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα Νικέι.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της, η Γκίλαρντ είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον ιάπωνα ομόλογό της Ναότο Καν, ενώ θα συναντήσει και τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και την Αυτοκράτειρα Μιτσίκο.

Η πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ιαπωνία να επιταχύνει τις προσπάθειες για μία διμερή οικονομική συμφωνία, όπως και τις από κοινού διαβουλεύσεις υπέρ της δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον Ειρηνικό, τονίζει η εφημερίδα.

Η Γκίλαρντ θα είναι επίσης ο πρώτος ηγέτης χώρα που θα περιηγηθεί στις ζώνες που επλήγησαν από τον πιο ισχυρό σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας και το επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Η ίδια ευελπιστεί να εκφράσει προσωπικώς «τη συμπάθεια και υποστήριξη του λαού της Αυστραλίας και να διαβεβαιώσει τον ιάπωνα πρωθυπουργό πως η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της Αυστραλίας την παρούσα στιγμή», φέρεται να έχει δηλώσει η ίδια στο πρακτορείο Κιόντο.

Μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία, η Γκίλαρντ θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα, καθ’ οδόν προς το Λονδίνο, όπου θα παραστεί στους βασιλικούς γάμους στις 29 Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα