Στραβός είναι ο γιαλός;

Τουλάχιστον άτολμη είναι η τακτική που ακολουθεί του ΠΑΣΟΚ και την οποία έχει, προφανώς, επιβάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Πρόκειται για την τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», θέλοντας να τα έχει καλά με όλους. Και με τους πληττόμενους πολίτες και με τον Πρωθυπουργό και με την τρόϊκα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας όπως προκύπτει απο πολλές συζητήσεις με στελέχη και μέλη του κινήματος, το αποτέλεσμα που
έχει καταγραφεί, μέχρι τώρα, στις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι η τακτική αυτή έχει αποτύχει θορυβωδώς, καθώς τα ποσοστά του κατρακυλούν και καταγράφονται κάπου στο 5-6%, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην είναι (ακόμη και) στην επόμενη Βουλή(αν και είναι πολύ μακρυά οι εκλογές και στην πολιτική ακόμη και το εξάμηνο είναι υπεραρκετός χρόνος για να έρθουν όλα "τούμπα" - πόσο μάλλον μετά απο 2-3 χρόνια και σε εντελώς άλλες συνθήκες).
Η τακτική αυτή που έχει χαράξει και επιβάλει ο κ. Βενιζέλος(προς το παρόν), εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να μη ξεχνά τις κοινωνικές του αναφορές, τις οποίες, ταυτόχρονα, είναι έτοιμο να απεμπολήσει. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα θέμα, π.χ. ενα δυσβάστακτο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής ή κάποια προφανώς άδικα φορολογικά μέτρα ή εγκληματικές αιτήσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ή δυσμενής μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαφωνεί. Αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο, που θα του επιτρέψει να μην δημιουργήσει πρόβλημα στον κυβερνητικό σχηματισμό(λογικό βέβαια...) και στην τρόϊκα (αυτό δεν είναι τόσο...λογικό) και να του δίνεται η δυνατότητα να υποχωρήσει θεωρώντας θετική εξέλιξη κάποιες μικρές διορθώσεις, εκφράζοντας, τότε και την ικανοποίησή του.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει πάνω του την υπόθεση(πολιτικά...). Η μέθοδος που έχει επινοήσει για να εμφανίζεται ως διαφωνόν με κυβερνητικές επιλογές και παράλληλα να διατηρεί τη δυνατότητα να ικανοποιείται με μικρές διορθώσεις, είναι να γνωστοποιεί τις «διαφωνίες» του μέσω «άτυπων ενημερώσεων» που στέλνονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Έτσι, και εμφανίζεται να διαφωνεί με κυβερνητικές επιλογές, ταυτιζόμενο με τις κοινωνικές απαιτήσεις και διατηρεί τη δυνατότητα να κάνει πίσω χωρίς να έχει πολιτικό κόστος. Κουτοπόνηρη λογική(την χαρακτηρίζουν).
Η πιο πρόσφατη εκδήλωση αυτής της λογικής είναι σημερινή. Με τη μέθοδο της «άτυπης ενημέρωσης» το ΠΑΣΟΚ έστειλε δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη και του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία τα δύο στελέχη εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις αυξήσεις της ΔΕΗ και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούν και μείωση 30%.
Απορία. Γιατί αυτή η δήλωση δεν έγινε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ με τη σφραγίδα της εκπροσώπου Τύπου και με το λογότυπο του Κινήματος; Προφανώς για να ειπωθεί, αν χρειαστεί, ότι το ΠΑΣΟΚ επισήμως ποτέ δεν είχε αυτή τη θέση και ότι επρόκειτο για προσωπικές απόψεις των δύο βουλευτών του. Τις πρώτες εντυπώσεις, πάντως, θα τις κερδίσει. Για λίγο, όμως, όπως έγινε
Keywords
Τυχαία Θέματα