Σύλληψη του Μλάντιτς πριν από το 2014

Την εκτίμηση ότι υπάρχει η βούληση στη Σερβία να συλληφθούν οι εναπομείναντες καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου πριν από την ολοκλήρωση του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία διατύπωσε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Oslobodenje" του Σαράγεβο.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει πως ο Ράτκο Μλάντιτς θα συλληφθεί προτού ολοκληρωθεί το έργο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Κάρλα ντελ Πόντε απάντησε πως είναι πεπεισμένη γι'
αυτό.

"Υπάρχει η βούληση, τώρα, στη Σερβία να γίνει αυτό. Προηγουμένως, δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Η συνεργασία ήταν δύσκολη στην αρχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο. Το Δικαστήριο αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του το 2014 και ο Μλάντιτς θα συλληφθεί πριν απ' αυτό", είπε χαρακτηριστικά η πρώην Γενική Εισαγγελέας της Χάγης.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι έχει εκδηλώσει την επιθυμία να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση της παράνομης εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, αλλά, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που να δείχνουν ότι τελικά θα συμμετάσχει στην όλη υπόθεση.

Η ντελ Πόντε δήλωσε ακόμη πως θα εργαζόταν με την ίδια ακριβώς ενέργεια, όπως και στο παρελθόν, σε περίπτωση που αναλάμβανε και πάλι Γενική Εισαγγελέας της Χάγης.

"Μόνο η θέση μου θα ήταν τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα, θα ήμουν σε μια πολύ καλύτερη θέση, επειδή τώρα γνωρίζω πολλά περισσότερα από ό,τι τότε. Έχω πολύτιμη εμπειρία πίσω μου", υπογράμμισε.

"Η αποστολή μου ολοκληρώθηκε. Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά όχι μόνη, μαζί με τους συνεργάτες μου. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας μου και του κοινού μας έργου, εκτιμώ πως καταφέραμε πολλά", πρόσθεσε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του ΔΠΔ στη Χάγη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως από τα 61 πρόσωπα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μόνο οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς παραμένουν ασύλληπτοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα