Συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής

Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην κατονομαστούν πρόσωπα, αλλά να «τρέχει» η προκαταρκτική για κείνους που υπάρχουν τα στοιχεία και για όποιους βρίσκονται στην πορεία, να επιλαμβάνεται η Βουλή
και να ζητεί διεύρυνση της κατηγορίας.

Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό.

«Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τα στοιχεία για 11 εκ. ευρώ που βρέθηκαν το 2007, για το «μαύρο χρήμα» και την μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και απηύθυνε το ερώτημα, «γιατί μένουμε στο 1998 - 2002;» για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξέρει πως δεν μπορεί να πάθει τίποτα ποινικά.

Στο σημείο αυτό κατήγγειλε «συμψηφισμό», με το σκεπτικό «να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί και να μην φτάσει η μπάλα σε όλο το πεδίο και έτσι φτάνουμε στον εύκολο στόχο».

Ο κ. Πλεύρης προέτρεψε την πλειοψηφία να κάνει πράξεις καταλογισμού, διότι όπως είπε, τα στοιχεία δίνουν αυτή τη δυνατότητα και τουλάχιστον για το ποσό των 83 εκ. ευρώ να κατασχεθούν περιουσίες και "ας πάει ο κ Τσοχατζόπουλος στα διοικητικά δικαστήρια".

«Αφού τα ποσά τα βλέπετε, γιατί το πάτε στο ποινικό, που ξέρουμε ότι είναι παραγεγραμμένο και όχι στον καταλογισμό;». Επισήμανε, ότι η εισαγγελία του Μονάχου λέει πως δεν μπορεί να διερευνηθεί η υπόθεση για το θέμα της δωροδοκίας, γιατί υπάρχει εξάλειψη του αξιόποινου ή παραγραφή, όμως με τα στοιχεία μπορούν να γίνουν πράξεις καταλογισμού.

Τέλος ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ είπε πως η υπόθεση δεν πήγε σε γνωμοδοτικό, για δύο λόγους: διότι θα έλεγε εκείνα που ο ίδιος αναφέρει περί της παραγραφής και ότι ο φάκελος που έφτασε από την εισαγγελία δεν αφορά μόνον τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά κι όσους ήταν στο ΚΥΣΕΑ και τους μετέπειτα υπουργούς. «Αυτό δεν έχετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε κι εμείς δεν ξέρουμε πως θα συμμετάσχουμε σε μία διαδικασία που θέλει να συγκαλύψει ένα ακόμη σκάνδαλο» κατέληξε.



Συνολική ενιαία διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων, στη βάση της εισαγγελικής παραγγελίας, διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση
Keywords
Τυχαία Θέματα