Συζητούν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης

Από τις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και οι κυβερνητικοί εταίροι του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, αναζητούν τον τρόπο και τη διαδικασία «επαναφοράς της οικονομίας και του δημοσιονομικού
προγράμματος στη σωστή τροχιά», κατά την έκφραση, χθες, κυβερνητικού στελέχους.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα -προϊόν των συνεχών συσκέψεών του με τους συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και της σύσκεψης που είχε χθες με τον πρωθυπουργό- για τις περικοπές, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία 2013-2014.

Πρόκειται για «ένα δύσκολο εγχείρημα», αναγνώριζαν χθες στην κυβερνητική ηγεσία, αλλά και στα άλλα δύο κόμματα, τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να καταλήξουν στην τελική κυβερνητική πρόταση προς την τρόικα και σε ένα σχέδιο αναλυτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων-δανειστών της.

Εκτός από τα οικονομικά, ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ασχοληθούν με το ζήτημα της στελέχωσης του κράτους και των υπουργείων, σε επίπεδο γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε, χθες, ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να συγκεντρώσει κανείς από περικοπές δαπανών 11,5 δισεκατομμύρια για το 2013 και το 2014» και παρατήρησε: «Αυτή η δυσκολία υπήρχε πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί, λόγω των τελικών προβλέψεων που γίνονται σε σχέση με την ύφεση του 2012».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως όλες οι προβλέψεις της τρόικας για τα μακροοικονομικά μεγέθη «και πιο συγκεκριμένα η κορυφαία πρόβλεψη για την ύφεση, διαψεύδονται. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται προσαρμογές στη συνέχεια».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη για ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως «θα απλώσουμε την προσαρμογή αυτή το λιγότερο σε 4,5 χρόνια από σήμερα, δηλαδή από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, που είναι το μισό 2012, μέχρι και το τέλος του 2016 το λιγότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως αυτό το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει «να το φτιάξουμε μόνοι μας, να πούμε τι ζητάμε προς το παρόν, να σκεφτούμε μόνοι μας τι είναι αυτό που πρέπει να ζητήσουμε».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης -στον ίδιον ραδιοσταθμό- τόνισε πως οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, θα κάνουν «την προσπάθεια που κάνουν όλα τα υπουργεία, για να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και δεν θέλουν να κάνουν αλλιώς».

Ο κ. Λυκούδης, αναφερόμενος στον περιορισμό των δαπανών, σημείωσε πως «είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση της χώρας, ώστε όλοι οι υπουργοί, έχοντας συνείδηση
Keywords
Τυχαία Θέματα