Τα "4" ΣΥΝ της συμφωνίας των Βρυξελλών

Επειτα από 14 συνεχείς ώρες συνομιλιών οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μετά τις ισχυρές πιέσεις προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ από τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι είχαν τη διακριτική αλλά ουσιαστική υποστήριξη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Σύνοδος Κορυφής έδωσε πράσινο φως
για την υιοθέτηση τεσσάρων βασικών μέτρων - αν και αρκετές λεπτομέρειες της εφαρμογής τους μένει να αποσαφηνιστούν.

Αποφάσισαν τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτείας για τις τράπεζες, την απευθείας ενίσχυση τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων βοήθειας EFSF και ESM, την αγορά υπό προϋποθέσεις ομολόγων χωρών με προβλήματα από τα ταμεία αυτά και τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων 120 δισ. ευρώ. Κύριος στόχος των ενεργειών αυτών είναι να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, το οποίο είχε φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα. Οι αποφάσεις αυτές της Συνόδου ανοίγουν επίσης τον δρόμο για επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας των ιρλανδικών τραπεζών και για ενδεχόμενη επέκταση των μέτρων αυτών και στην Ελλάδα.

«ΤΣΑΡΟΣ»
Πανευρωπαϊκή εποπτεία τραπεζών
Οι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος οργανισμός εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο οργανισμός αυτός θα δημιουργηθεί έως το τέλος του έτους – πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Η τοποθέτηση ενός «τσάρου» που θα επιβλέπει τις τράπεζες είναι απαραίτητη για να μπουν σε λειτουργία τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, και ιδιαίτερα η ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών απευθείας από τα ταμεία βοήθειας (EFSF και ESM).
Η υιοθέτηση του ενιαίου οργανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς τη δημιουργία της αποκαλούμενης «τραπεζικής ένωσης», η οποία θεωρείται αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Η πανευρωπαϊκή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από έναν κεντρικό φορέα ήλθε στο προσκήνιο μετά τα προβλήματα που εμφάνισαν οι τράπεζες της Ισπανίας. Οι τράπεζες αυτές έχουν μεγάλες επισφάλειες, αλλά μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιες Αρχές της χώρας παρουσίαζαν την κατάσταση ως ελεγχόμενη. Οταν διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες της τέταρτης ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ χρειάζονται τελικά δεκάδες δισ. ευρώ σε βοήθεια, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απευθείας ενίσχυση από το ταμείο βοήθειας
Με βάση τις αποφάσεις των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας ESM θα μπορεί να δανείζει χρήματα απευθείας σε τράπεζες χωρών με προβλήματα – κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την Ισπανία. Εως σήμερα για να βοηθήσει μια χώρα τις τράπεζές της έπρεπε να δανειστεί η ίδια χρήματα από την ΕΕ, γεγονός που οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση του χρέους της.
Ετσι το φαινόμενο που παρατηρούν
Keywords
Τυχαία Θέματα