Τα κόμματα θέλουν διαγραφή ή "ρύθμιση" των δανείων τους με διαμεσολάβηση του δημοσίου

Διακομματική συμφωνία ως προς την διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, καταγράφηκε στην Βουλή, όπου ετέθη το ζήτημα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα οι γενικοί διευθυντές του ΠαΣοΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος και της ΝΔ κ. Αθ. Σκορδάς, των κομμάτων δηλαδή που αντλούν πάνω από το 70% της κρατικής επιχορήγησης, συνέκλιναν στο ότι πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα των χρεών από δάνεια που οφείλουν στις τράπεζες
τα δυο κόμματα, ύψους 244,2 εκ. ευρώ, με διαμεσολάβηση του Δημοσίου.

Λίγες ημέρες μετά την δήλωση του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση ότι υπάρχει «πρόβλημα αρχής, δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου», όσον αφορά το ζήτημα της κρατική χρηματοδότησης προς τα κόμματα, η συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει τον βασικό «καμβά» των θέσεων των πολιτικών κομμάτων με τον οποίο προσέρχονται στην σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει εν μέσω κρίσης.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας στην ίδια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, «σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα (από την κρατική χρηματοδότηση), όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και με σειρά άλλων επιβαρύνσεων, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση της προσπάθειας που γίνεται».

Ωστόσο, παρά την πίεση που υπάρχει για μείωση των χρημάτων που λαμβάνουν τα κόμματα από τον κρατικό κορβανά, ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ κ. Σπυρόπουλος πρότεινε «να μείνει το υφιστάμενο ποσοστό αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα», καθώς η επιχορήγηση που λαμβάνουν υπολογίζεται επί των προϋπολογιζόμενων εσόδων.

Επίσης πρότεινε τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά, αλλά από φυσικά πρόσωπα αλλά με ορισμένο όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.

Ο υπερδανεισμός των κομμάτων

Όσον αφορά το μείζον θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, ο κ. Σπυρόπουλος εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης». Μάλιστα πρότεινε να μπει το ελληνικό δημόσιο ως ενδιάμεσος -όχι
Keywords
Τυχαία Θέματα