Τα «πολιτικά διλήμματα» και το...σφάλμα σύνθεσης (1)

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες εμβρόντητοι το θέατρο του παραλόγου στην πολιτική-οικονομική-κοινωνική ζωή του τόπου.
Οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας καταρρέουν, η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, η Ελλάδα χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να βομβαρδίζεται με αντιφατικά διλήμματα, στην ουσία ψευτοδιλήμματα
τα περισσότερα.
Οι δημοσιολογούντες πολλοί….. Οι «σωτήρες» ομοίως τόσοι… όσοι και οι «έγκυροι» αναλυτές. Τα πολιτικά κόμματα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Οι μεταγραφές «πολιτικών στελεχών» από κόμμα σε κόμμα προσδιορίζονται από τη θέση στη λίστα των εκλόγιμων ή μη.
Τα «διλήμματα» που μας πλασάρουν ποικίλα, τόσα που χάνουν πλέον τον πραγματικό τους στόχο, αφού το ένα ακυρώνει το άλλο(ούτε σε αυτό δεν είναι επαρκείς οι μέτριοι και αναλώσιμοι πολιτικοί μας που ακόμα προκαλούν διεκδικώντας την εκπροσώπησή μας).
Αυτό, όμως, που με εξοργίζει είναι ότι αφού έπαιξαν με την ψυχολογία μας - με τα νεύρα μας – επιδιώκουν να παίξουν και με την ΛΟΓΙΚΗ.
Προσπαθούν το «μερικό» να κάνουν «γενικό», το «σημαινόμενο» να το μετατρέψουν σε «σημαίνον», την «εικόνα» σε «έννοια».
Αξιοποιούν το «σφάλμα σύνθεσης» για να κατευθύνουν, καθυποτάξουν, σύρουν μια ολόκληρη χώρα, ένα λαό στην εξυπηρέτηση δεδομένων ξένων (και κρατικών / διάβαζε κυρίως Γερμανία) συμφερόντων, αλλά και συμφερόντων Ελλήνων ολιγαρχών (διάβαζε των 5-10 γνωστών οικογενειών).
Σε τι αναφέρεται, όμως το Σφάλμα σύνθεσης:
Το Σφάλμα Σύνθεσης συμβαίνει όταν δεχόμαστε ότι εκείνο το οποίο ισχύει για τα άτομα ισχύει αναγκαστικά και για το σύνολο της οικονομίας! (Το σφάλμα σύνθεσης είναι σφάλμα λογικής).
Παράδειγμα: Αν μειωθεί ο εργατικός μισθός στη μικροοικονομική ανάλυση, η ατομική επιχείρηση μπορεί να αυξήσει το κέρδος της εφόσον η τιμή παραμείνει σταθερή. Από μακροοικονομική άποψη όμως το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αναγκαία αποδεκτό, γιατί, αν μειωθούν οι μισθοί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (μιας και ο μισθός αποτελεί εισόδημα για τα άτομα) με συνέπεια μείωση της συνολικής ζήτησης και στη συνέχεια των τιμών, άρα και των κερδών των επιχειρήσεων.
Μετά τα παραπάνω και τα συμπεράσματα δικά σας και οι αποφάσεις δικές σας……
Keywords
Τυχαία Θέματα