«Τα βρίσκουν» στο χώρο του τύπου για την "επόμενη ημέρα";

Μεγάλες ανακατατάξεις και στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αναμένεται να φέρει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πέραν των όποιων αλλαγών και ανακατατάξεων στον τραπεζικό χώρο που περιλαμβάνουν και αποχωρήσεις κάποιων Τραπεζιτών.
Οι επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών στο χώρο έγιναν αντιληπτές από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και εκδότες κυρίως των επιχειρήσεων με μεγάλα
δάνεια στις Τράπεζες, δάνεια τα οποία δεν είχαν, όλα, τις απαιτούμενες εγγυήσεις, κάτι που ανέδειξε η έρευνα της Blackrock. Ίσως γι αυτό δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ώστε να διευκολυνθούν χειρισμοί παρασκηνίου.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόϊκα, αποφάσισε ότι θα πρέπει να «προστατεύσει» τους εγχώριους εκδότες, από τους οποίους δέχθηκε ισχυρές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως έδειξαν και τα επανειλημμένα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού τα οποία είχαν άλλη στόχευση και όχι την αλλαγή σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος.
Ο συμβιβασμός δείχνει να επιτυγχάνεται και η «ανασχηματισμολογία» κόπασε ή μάλλον πήρε αναβολή μέχρι να δοθούν όλες οι εγγυήσεις για την «ομαλή μετάβαση» στην επόμενη περίοδο, χωρίς την εξαγορά των ελληνικών εκδοτικών συγκροτημάτων από ξένα και ειδικότερα γερμανικά «για ένα κομμάτι ψωμί.
Οι Έλληνες εκδότες είχαν ξιφουλκήσει πριν από λίγο καιρό και εναντίον της τρόϊκας και των «ξένων» που απειλούν με κλείσιμο τις ελληνικές εφημερίδες. Τον πόλεμο είχε κηρύξει ο κ.Σταύρος Ψυχάρης και λόγω ιδιοσυγκρασίας και ρόλου που θέλει να έχει (παραδοσιακά) στο χώρο του Τύπου, αλλά και διότι ο ΔΟΛ του οποίου είναι επικεφαλής διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να κλείσει λόγω των δανείων και των δαπανών που δείχνει να αδυνατεί να περιστείλει. Τότε ο κ. Ψυχάρης είχε «απειλήσει» την τροϊκα, δίνοντας μια ηρωική νότα στην προσπάθειά του, ότι οι ελληνικές εφημερίδες θα κυκλοφορούν ακόμα και με 4 σελίδες, αλλά δεν θα υποταχθούν στον εξωτερικό επιβουλέα.
Ακολούθησε ο Γιώργος Μπόμπολας από το «Έθνος», με μια δισέλιδη επίθεση κατά των ξένων, αλλά η επίθεσή του αφορούσε και άλλους τομείς, καθώς οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται στον χώρο του Τύπου.
Στο διαρρεύσαν διάστημα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, υπήρξαν νέα δεδομένα, κυρίως σε ότι αφορά στον ΔΟΛ, για τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ του ΔΟΛ και Γερμανών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ολόκληρο τον Οργανισμό ή σημαντικό μέρος του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και φαίνεται ότι ο ΔΟΛ θα αποφύγει το κλείσιμο, που θα ήταν και η πιο πιθανή κατάληξη, σε περίπτωση που οι Έλληνες εκδότες θα συνέχιζαν να το παίζουν ηρωικά και «πατριωτικά», εμφανιζόμενοι ως θύματα του «μνημονίου», το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, βοήθησαν να φθάσουμε σε αυτό.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι προσπάθειες των κ. Ψυχάρη και Μπόμπολα, αλλά και των αφανών μετόχων των επιχειρήσεών τους, όπως και άλλων, μικρότερων, επιχειρήσεων στο χώρο του Τύπου, θα έχουν την τύχη του αλήστου μνήμης «πατριωτισμού» προηγούμενων κυβερνήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα