Τέλος Ιουνίου νέες αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον

Μέτρα για την ανάπτυξη, ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, οδικός χάρτης για την οικονομική ενοποίηση και τη μελλοντική έκδοση ευρωομολόγων, θα βρεθούν στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών στις 28-29 Ιουνίου, όπου για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την πίεση των αγορών και των εταίρων η καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται να συναινέσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η ευνοϊκή μεταχείριση της Ισπανίας από τους εταίρους,
δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για βελτιώσεις στις δανειακές συμβάσεις των μνημονιακών χωρών.

Οι παραπάνω ραγδαίες εξελίξεις βρίσκουν την Ελλάδα ενώπιον των κρισιμότερων εκλογών της νεώτερης ιστορίας της. Η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί τόσο από τα προωθούμενα μέτρα σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και από την τάση που υπάρχει για στήριξη των προσπαθειών των μνημονιακών χωρών από τους υπόλοιπους εταίρους. Φυσικά, για να πετύχει ευνοϊκές αποφάσεις χρειάζεται να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα έρθει χωρίς ακραίες θέσεις να διαπραγματευθεί με τους εταίρους.

Είναι προφανές ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της 10χρονης ιστορίας της. Το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές ή αλλάζει τακτική ή συνεχίζει να είναι έρμαιο των αγορών με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποσύνθεσή της.

Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ έχει αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σχηματίσει ένα ισχυρότατο μέτωπο χωρών υπέρ της λήψης σημαντικών αποφάσεων που θα εξισορροπήσουν την αποτυχημένη γερμανική συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς ανάπτυξη, η οποία έχει οδηγήσει τις μισές χώρες της Ευρωζώνης σε ύφεση, ανεργία και κοινωνικές εντάσεις.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία που το Βερολίνο απειλείται με πρωτοφανή απομόνωση, εντός της Ευρωζώνης, εντός της Ε.Ε., αλλά και διεθνώς, αφού δέχεται εντονότατες πιέσεις και από την Ουάσιγκτον για αλλαγή πορείας.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα έχει αποφάσεις, ενώ θα προετοιμάσει το δρόμο για τη μελλοντική πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Ο Φρανσουά Ολαντ έστειλε στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ένα έγγραφο με τις γαλλικές θέσεις, που φέρει τον τίτλο «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη», το οποίο θέτει τρεις προτεραιότητες: 1) μέτρα για την ανάπτυξη, 2) μεγαλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 3) ένα χάρτη πορείας με τελικό στόχο την έκδοση ευρωομολόγων κοινής διαχείρισης μέρους του χρέους. Για να κάμψει τις αντιδράσεις της κ. Μέρκελ, το Παρίσι αποδέχεται πλήρως τη δημοσιονομική συνθήκη, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση.

Στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αναμένουν αποφάσεις στις 28 και 29 Ιουνίου για την ανάπτυξη και την εκτόνωση της αναταραχής στις αγορές.

Κατ' αρχήν, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ κατά τουλάχιστον
Keywords
Τυχαία Θέματα