«Τέρατα και Σημεία στη Μόδα»

«Τέρατα και Σημεία στη Μόδα» θα συμβούν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς ξεκινώντας με την περφόρμανς ο «Χορός των Τεράτων», τη νύχτα της 14ης Μαϊου, στην γιορτή της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων. Θα ακολουθήσουν κι άλλα χάπενινγκς και εκδηλώσεις , σε όλη την διάρκεια της έκθεσης «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα», από τις 14 του μηνός έως το τέλος Ιουλίου.

Οι προκλητικά παράδοξοι , αλλόκοτοι, γκροτέσκοι χαρακτήρες με τα υπερφυσικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα της οργιώδους φαντασίας καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας, θα «προσγειωθούν» στο
νέο κτίριο του Μουσείου της Πειραιώς.Και με συνδιοργανωτή τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos, θα δείξουν την επέκταση του ποπ φαινομένου των τερατόμορφων Χαρακτήρων στη μόδα και το ένδυμα.

Οι περούκες του Τσαρλί Λε Μιντού, αγαπημένου σχεδιαστή της «μουσικής περσόνας» Λέιντι Γκάγκα( Lady Gaga), τα αρκουδάκια του Ισέι Μιγιάκι, πλεχτές μάσκες που καλύπτουν τα πρόσωπα, αντρικά κοστούμια με αντιασφυξιογόνες μάσκες, χαρούμενα υφάσματα σχεδιασμένα με φυτά, άνθη , σπόρους είναι κάποιες από τις προσπάθειες μετάλλαξης του ανθρώπινου σώματος σε μια αλλόκοτη φιγούρα πέραν του όμορφου και άσχημου και πιο κοντά στο τερατόμορφο.

«Στην αρχαιότητα τέρας ήταν το ανοίκειο, το εξωπραγματικό, όπως το ουράνιο τόξο», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Ζηδιανάκης. «Αλλωστε ανέκαθεν η ομορφιά είχε σχέση με την κοινωνία. Αυτό που είναι άσχημο για έναν πολιτισμό, μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή είναι όμορφο για κάποιον άλλο πολιτισμό σε μια άλλη ιστορική στιγμή».

Ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει υβριδικά πλάσματα με υπερφυσικές μορφές , έντονα χρώματα και αφηρημένα στοιχεία σε πειραματισμούς δημιουργών μόδας όπως οι Βάλτερ Βαν Μπάιρεντονκ, Χιντέκι Σέο, Λε Μιντού , Ισέι Μιγιάκι, Γκάρεθ Πίου,, Ζαν-Σαρλ ντε Καστελμπαγιάκ, Μπας Κόστερς, Αντρέα Αγιάλα Κλόσα, Αλέξις Θεμιστοκλέους κ.ά.

«Το φαινόμενο των Χαρακτήρων στο ντιζάιν» επισημαίνουν οι διοργανωτές, « εμφανίστηκε αρχικά στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία, ως εργαλείο προώθησης προϊόντων μετά τον Β'Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη δεκαετία του ΅90 και με τη διάδοση του διαδικτύου -το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος καταγωγής και δράσης των Χαρακτήρων-, η χρήση τους κατακλύζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Οι Χαρακτήρες εμφανίζονται σε διάφορους τομείς έκφρασης όπως είναι η στρητ αρτ και τα βίντεο γκέημς , το γκράφικ ντηζάιν , τα ανιμέησιον φιλμς , τα βινύλ τους και φυσικά η μόδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα καθιερωμένα πρότυπα αισθητικής».

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και στο πρόγραμμα Athens Every Week του ΥΠΠΟΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα