Θα μείνουν στο Μπαχρέιν μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή

Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα αποχωρήσουν από το Μπαχρέιν μόνον όταν κριθεί ότι εξέλιπε η απειλή του Ιράν για τις χώρες του Κόλπου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Χάλεντ μπιν Άχμεντ αλ-Χαλίφα.

Τα στρατεύματα των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) μπήκαν στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν οι σιίτες. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε
επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη για την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορο στην καταστολή των διαδηλώσεων, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζεται με συλλήψεις εκατοντάδων ακτιβιστών.

"Δεν υπάρχουν σαουδαραβικές δυνάμεις, υπάρχουν δυνάμεις του GCC και θα φύγουν όταν τελειώσουν με τις εξωτερικές απειλές", είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν στο περιθώριο μιας συνόδου για την πειρατεία που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: "Η εξωτερική απειλή είναι περιφερειακή. Η εξωτερική απειλή είναι η πλήρης διαφωνία μεταξύ του CGG και του Ιράν. Αυτή είναι η απειλή (...) Αυτό που βλέπουμε από το Ιράν στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, με την κατοχή των νησιών των ΗΑΕ, δεν καθιστά την κατάσταση θετική. Διατηρεί μια συνεχή απειλή, μια αυξανόμενη απειλή".

Το Μπαχρέιν έχει παραπέμψει έναν υπήκοό του και δύο Ιρανούς σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ιράν. Στις αρχές του μήνα το Κουβέιτ απέλασε τρεις Ιρανούς διπλωμάτες κατηγορώντας τους για εμπλοκή σε δίκτυο κατασκοπείας. Σε αντίποινα, η Τεχεράνη απέλασε τρεις Κουβεϊτιανούς διπλωμάτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα