Θα μειωθεί ο ΦΠΑ;

Όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, το μισθολογικό και το ασφαλιστικό θα τεθούν επί τάπητος στις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το
καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Όσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συναντήσεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές. Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εργασίας εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου. Συνάντηση είχε και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποιος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι οι συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό χθες, σήμερα και τις επόμενες μέρες, αφορούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι άυριο ο κ. Παπαδήμος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΣΕΒ στις 11.00, τη ΓΣΕΕ στςι 13.30, την ΕΣΕΕ στις 15.30 και τη ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ διευκρινίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει πρόθεση και ούτε πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για τη ΓΣΕΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου.

Την Πέμπτη προγραμματίζεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί.

«Το βάρος του μνημονίου πρέπει να το αναλάβουν όλοι. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κουβαλήσει μεγάλο μερίδιο. Ήδη οι άνεργοι ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Τα νέα μέτρα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις, εντάσσοντ
Keywords
Τυχαία Θέματα