Τι διέβλεπαν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό

"Οι Αμερικανοί, τον Οκτώβρη του 2005, θεωρούν ότι υπό εκείνες τις περιστάσεις η καλύτερη ευκαιρία για να επαναφέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών θα έχει ως αφετηρία μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας εκ μέρους του ΟΗΕ, η οποία θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου , με τον υπέρ της λύσης εταίρο του, το ΑΚΕΛ, και οι βουλευτικές εκλογές του 2006 θα αποτελέσουν
μια κρίσιμη ένδειξη σε ό,τι αφορά το τίμημα του ΑΚΕΛ για την επιλογή του να στηρίξει τον Παπαδόπουλο".

Αυτά προκύπτουν από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας, του Οκτωβρίου του 2005, όπως αποκαλύπτεται από την ιστοσελίδα Wikileaks και το οποίο συγκαταλέγεται σε χιλιάδες άλλα που εξασφάλισε η «Καθημερινή»Κύπρου.

Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα «τι κάνουμε χωρίς συνομιλίες», αναφέρονται σε σειρά ζητημάτων, όπου η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τα αμερικανικά συμφέροντα εντασσόμενη σε ομάδες όπως εκείνη για το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Η Αμερικανίδα επιτετραμμένη στη Λευκωσία, Τζέιν Ζίμερμαν, στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 05NICOSIA1617, σημειώνει στην περίληψή της μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Παρ’ όλο που το τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με την απόφαση της Ε.Ε. για την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου ήταν θετικό, οι στριφνές διαπραγματεύσεις περί του πλαισίου και της “αντι-δήλωσης” τονίζουν τις επιπτώσεις του άλυτου Κυπριακού επάνω στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων.

Ενώ οι προοπτικές για ένα νέο γύρο συνομιλιών φαίνονται να είναι αμυδρές, πρέπει να προχωρήσουμε με συντονισμένα βήματα, τόσο για να ενδυναμώσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, όσο και για να διασφαλίσουμε πως το πρόβλημα δεν θα διαχυθεί σε άλλες θεματικές περιοχές. Οι άμεσοι στόχοι μας πρέπει να περιλαμβάνουν:

1. την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των δύο κοινοτήτων,

2. την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής στήριξης για επανένωση,

3. την προώθηση μιας πιο εποικοδομητικής ελληνοκυπριακής θέσης για το πακέτο λύσης.

Δεδομένης της απουσίας διαπραγμάτευσης επί μιας συνολικής διευθέτησης, ίσως να πρέπει να μεσολαβήσουμε για τη διευκόλυνση ορισμένων παράλληλων ζητημάτων, όπως αυτών του εμπορικού αποκλεισμού, η οποία θα προωθούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της διάδοσης [πυρηνικών όπλων] αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης του διαλόγου μαζί με τη Λευκωσία σε θέματα πέραν του Κυπριακού, στα οποία προκύπτουν κοινά συμφέροντα. Αυτά περιλαμβάνουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τον περιορισμό των πυρηνικών και τη θεσμική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών».

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης σημειώνει πως το Κυπριακό θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά και να περιπλέκει σημαντικά στοιχεία της περιφερειακής ατζέντας των ΗΠΑ: «Η δ
Keywords
Τυχαία Θέματα