Τι γίνεται με τις αποδείξεις;

«Μπλόκο» στη διακίνηση αποδείξεων λιανικής πώλησης, αγαθών ή υπηρεσιών, μεταξύ των φορολογουμένων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνει για να «θωρακίσει» την κάρτα αποδείξεων, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει ταυτόχρονα τα έσοδα του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν κατά τις συναλλαγές τους φοροκάρτα θα είναι σφραγισμένες και
προσωποποιημένες ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορολογούμενους, που έχουν στόχο να αποφύγουν το «πέναλτι» της εφορίας εάν δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων με βάση το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά μόνο «πέναλτι» φόρου αν λείπουν αποδείξεις. Ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη δήλωσή τους αποδείξεις δαπάνης του ενός τετάρτου του εισοδήματός τους (25%) με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 5.000 ευρώ, στις 40.000 ευρώ αποδείξεις 10.000 ευρώ, ενώ στις 70.000 ευρώ περιορίζονται σε 15.000 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει περισσότερες αποδείξεις, δεν κερδίζει κάποια έκπτωση, όμως αν δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις, επιβάλλεται στη διαφορά ποινή φόρου 10%. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 2.500 ευρώ, αν υποβληθούν αποδείξεις 3.000 ευρώ, δεν έχει κανένα κέρδος, αν υποβληθούν αποδείξεις 2.000 ευρώ θα προκύψει έξτρα φόρος 50 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εφορία περνούν όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα), δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο, σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Παροχή νέων κινήτρων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει πάντως και νέα κίνητρα για να τονώσει το «κίνημα» των αποδείξεων, το οποίο έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του ελεγκτικού μηχανισμού για αύξηση των δημοσίων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Ετσι, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που σχεδιάζονται κατά της φοροδιαφυγής, μελετάται να θεσπιστεί, από το 2013, ποσοστό έκπτωσης επί του φόρου για τις δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία, εκτός δηλαδή απ' αυτές που αφορούν σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών καθώς και αυτές που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) ή οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα).

Ειδικότερα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προτείνει ότι εφόσον οι συγκεκριμένες δαπάνες πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα να προσφερθεί στο φορολογούμενο το κίνητρο της έκπτωση φόρο
Keywords
Τυχαία Θέματα