Τι θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η νέα στήριξη της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, μόνον εφόσον επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κουρεμα» του χρέους, διαφορετικά οι όποιες συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνουν στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Θέμα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θέτει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Βασικά θέματα της έκτακτης συνόδου θα είναι η ανάληψη δράσης, με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, και η επίτευξη οριστικής συμφωνίας σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), δηλαδή το νέο ταμείο διάσωσης, καθώς και τη νέα διακρατική συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ειδική συνεδρίαση

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν σχεδιάζει τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των «27», γιατί στην παρούσα φάση κρίνει πως μια συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα έδινε προστιθεμένη αξία. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι, εάν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα σχετικά με το «κούρεμα», τότε θα γίνει συζήτηση, αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό ζήτημα, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος του ύψους της συμμετοχής των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα επίσημα θέματα της Συνόδου, από την καθιερωμένη επιστολή που έστειλε χθες ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προκύπτει ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η ανάληψη δράσης για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή την αποφυγή της ύφεσης.

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο «27» σε τρεις τομείς:

1) την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων,

2) την αξιοποίηση στο έπακρο των ευκαιριών που δίνει η ενιαία αγορά,

3) τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας με πλέον ευάλωτους τους νέους, ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα επιδιώξει μια διπλή δέσμευση στη Σύνοδο Κορυφής για λήψη μέτρων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, οι δράσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των νέων, προφανώς μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης της εργασίας.

Σε κοινοτικό επίπεδο, θα προγραμματιστεί μια ανακατανομή των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέσω της μεταφοράς πόρων από άλλες γραμμές προς την κατεύθυνση της απασχόλησης των νέων και της χρηματοδότησης προγραμμάτων που θα ευνοούν την πρόσληψη, την κατάρτιση ή τη μαθητεία.

Σχετικά με την ενιαία αγορά, οι «27» θα αποφασίσουν την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης όλων των οδηγιών που έχουν αποφασιστεί και αφορού
Keywords
Τυχαία Θέματα