Το 40% των Αυστριακών υπέρ της επέμβασης

Μόλις δύο στους πέντε Αυστριακούς χαιρετίζουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Καντάφι στη χώρα του και μόλις το 16% όσων ερωτήθηκαν σχετικά θα στήριζε τη συμμετοχή των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, μόνον ένα ποσοστό 40% υποστηρίζει την στρατιωτική επέμβαση των Ευρωπαίων στη Λιβύη και το ίδιο ποσοστό θεωρεί πως η χώρα πρέπει να αφεθεί μόνη της να βρει λύση στο πρόβλημα, ενώ στο ερώτημα εάν θα συμφωνούσαν με μια συμμετοχή της Αυστρίας στη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη, μόλις το 16% τάχθηκε υπέρ της αποστολής Αυστριακών στρατευμάτων.

Ενδεικτικό είναι πως υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη τοποθετείται η πλειονότητα των ψηφοφόρων του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος καθώς και εκείνων του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, του Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αυστριακών στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε το φόβο πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη δεν θα λήξουν άμεσα, ενώ τόνισε ότι η αυστριακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την "κυβέρνηση" των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, καθώς δεν έχει καταστεί σαφές, όπως διευκρίνισε, αν η "κυβέρνηση" αυτή μιλά εξ ονόματος όλων των εξεγερμένων Λιβύων.

Κριτική στις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών άσκησε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, καθώς, όπως επισήμανε, η συμμετοχή της Αυστρίας στη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ δεν συνάδει με το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας.

Σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, παραπέμποντας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή εμπάργκο στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, αναφέρονται στις ανησυχίες της αυστριακής εταιρείας πετρελαιοειδών OMV για τις επενδύσεις της στη Λιβύη καθώς, όπως επισημαίνεται, ένα δέκατο του πετρελαίου που εισάγεται στην Αυστρία, προέρχεται από τη Λιβύη, ενώ η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου αποτελεί στρατηγικό εταίρο της OMV.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της αυστριακής εταιρείας, Βόλφγκανγκ Ρούτενσντορφερ, το εμπόριο με τη Λιβύη θα διακοπεί μόνο κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς όμως να επηρεάζονται οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα