Το Ναζιστικό φάντασμα (1)

Γράφει ο Χρήστος Η.Χαλαζιάς

Όταν έσκαβε ο Αδάμ και έγνεθε
η Εύα ποιος ήταν ο κύριος και ο αφέντης;
( Αγγλική παροιμία)
Βέβαια δεν πρέπει κανείς να βλέπει τις διεθνείς εξελίξεις και τον κόσμο από φυλετική σκοπιά. Κάθε άλλο. Η ανθρώπινη κοινότητα πρέπει να είναι ενιαία. Να συνεργάζεται πέρα από φυλετικά χαρακτηριστικά, χρώματα, κοινωνικές καταστάσεις και καθεστώτα. Και πρέπει η ειρήνη να είναι, φιλοδοξία όλων. Αυτό όμως είναι μια επιθυμία, η πραγματικότητα δεν εξελίσσεται πάντα σύμφωνα με τις επιθυμίες των ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τις σχέσεις λαών και κρατών
από ένα ορισμένο πρίσμα. Και το πρίσμα που ξαναγίνεται της μόδας και μάλιστα παίρνει μεγάλη έκταση είναι το φυλετικό. Διευρύνονται λοιπόν αυτοί οι οπαδοί του φυλετισμού. Ο λευκός άνθρωπος υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ήρθε η ώρα των έγχρωμων λαών να παίξουν τον ιστορικό ρόλο τους ή και να κυριαρχήσουν στον κόσμο;
Από τα διεθνή γεγονότα εκείνο που βλέπουμε πραγματικά είναι ότι οι πρωτοβουλίες βρίσκονται στις χώρες του Τρίτου κόσμου και αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα από την χρωματική-φυλετική σκοπιά είναι ουσιαστικά στα χέρια των εγχρώμων, είτε μαύρους τους αποκαλούμε είτε κίτρινους. Η ουσία του γεγονότος είναι ότι ο λευκός άνθρωπος βρίσκεται σε μια υποχώρηση. Και το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα. Κατ’ αρχήν δεν έχει εξουσίες που κατοικούν έγχρωμοι. Κατά δεύτερο λόγο ακόμη και στα δικά του εδάφη, στις δικές του χώρες όπου έχει απόλυτη κυριαρχία όπως είναι ευνόητο επικρατεί μια αναταραχή με πρωτοβουλία των εγχρώμων(1)
Υπάρχει πράγματι μια επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται με επιθέσεις εναντίον κτιρίων, εναντίον αστυνομικών και με ένα κοινωνικό στόχο. Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες. Από αυτές τις ταραχές που μερικοί της χαρακτηρίζουν φυλετικές, αυτή που συνδέεται με την ουσιαστική κατάσταση και το πλαίσιο ζωής αλλά και τα δικαιώματα των εγχρώμων, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα: ότι οι έγχρωμοι παντού όπου βρίσκονται, είτε στις χώρες τους είτε ως μετανάστες στην Αγγλία, στην Γαλλία ή στις Η..Π.Α έχουν μια κοινή επιδίωξη. Την κατάκτηση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών και τη συγχώνευση τους μέσα στην κοινωνία.(2)
Αν οι εκδηλώσεις είναι βίαιες και μαχητικές είναι για την διεκδίκηση των αιτημάτων είναι γιατί έχει ωριμάσει ιστορικά πλέον η ανάγκη για μια παγκόσμια ισότητα και οι έγχρωμοι λαοί θέλουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους καθώς συνειδητοποίησαν την πεμπτουσία του αγώνα τους.
«Είμαστε ίσοι με όλους τους ανθρώπους και θέλουμε επιτέλους ύστερα από τόσα χρόνια εκμετάλλευσης να ζήσουμε ισότητα και να είμαστε ελεύθεροι όπως οι άλλοι άνθρωποι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιταγή της εποχής που εκδηλώνεται τόσο δυναμικά ώστε πραγματικά να είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς όπως στο παρελθόν (3) Με άλλα λόγια ιστορικά ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ισότητα των ανθρώπων οποιαδήποτε γης. Από την άποψη αυτή οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η εποχή είναι ιστορική.
Πέρα από τα πολιτικά γεγονότ
Keywords
Τυχαία Θέματα