Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

Το κεφάλαιο «Ελλάδα» ανοίγει τα επόμενα δύο χρόνια το Εθνικό Θέατρο, ψάχνοντας μια σταθερά και όσο το δυνατόν πειστικότερη απάντηση στο 'μότο' της διετίας, εμπνευσμένο από τον στίχο του Ιωάννη Πολέμη: «Τι είναι η πατρίδα μας;».

Ο προγραμματισμός για τις επόμενες δύο καλλιτεχνικές περιόδους γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, παρουσία των συντελεστών των παραστάσεων.

«Μέσα σε ένα πολύ δυσοίωνο περιβάλλον, ασφυκτικό, από πλευράς οικονομικής, αλλά
πλέον και ψυχολογικής και υπαρξιακής για τη χώρα μας, αποφασίσαμε να τραβήξουμε ένα δρόμο ανηφορικό, αλλά κι επιθετικό. Επιθετικό, με την έννοια ότι σε όλο αυτό κλίμα αβεβαιότητας, σύγχυσης και καταστροφολογίας που υπάρχει, το Εθνικό Θέατρο, στο βαθμό που μπορεί, θα λειτουργεί σαν ένας μικρός φωτεινός φάρος», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς.

Ειδικότερα, το ρεπερτόριο της επόμενης διετίας περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα από την ελληνική θεατρική παραγωγή, εμβληματικά θεατρικά έργα ξένων συγγραφέων, που εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα, διασκευές ακρογωνιαίων λίθων της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και αναθέσεις, που σχετίζονται με τα φλέγοντα προβλήματα του καιρού μας.

Επιδίωξη της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, είναι «ένα πανόραμα της εξέλιξης του ελληνικού έθνους, της ελληνικής γλώσσας, μια αναδρομή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία μας, ένας καθρέφτης των ηθών μας, αλλά και ένας ανεστραμμένος καθρέφτης του τρόπου με τον οποίο μας είδαν και μας βλέπουν οι ξένοι. Μια αναβάπτιση στις ρίζες και μια αναδημιουργία της παράδοσης».

Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό της προηγούμενης θεατρικής περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τον Γιάννη Χουβαρδά, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στην τέχνη και να αναπτύξει με αυτήν μια σχέση αλληλοϋποστήριξης.

«Η χειμερινή περίοδος, που κλείνει σε λίγες εβδομάδες, ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας. Ένα κοινό όλων των ηλικιών επικοινώνησε τόσο με τις δέκα παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις σκηνές μας όσο και με τις άλλες δράσεις, που «συνομίλησαν» μαζί του «έξω» από τα συμβατικά πλαίσια της θεατρικής σκηνής», σημείωσε.

Ειδικότερα, η Αίθουσα Εκδηλώσεων εμφάνισε πληρότητα 105%, η Κεντρική Σκηνή 96%, η Παιδική Σκηνή Κατίνα Παξινού 82% και η Νέα Σκηνή 99%.

Αναφορικά δε με τις εισπράξεις, σε σύγκριση με την περσινή θεατρική περίοδο 2009-2010, σημειώνεται αύξηση 6% (αφαιρουμένων των παραστάσεων της σκηνής Κοτοπούλη που δεν λειτούργησε φέτος).

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τις δύο επόμενες θεατρικές περιόδους:

Χειμερινή θεατρική περίοδος 2011-2012

Κεντρική Σκηνή: «Ο Βασιλικός» του Αν.Μάτεσι ,(σκην. Σπ. Ευαγγελάτος), «Περικλής» του Σαίξπηρ (σκην. Γ. Χουβαρδάς), «Αμφιτρύων» του Μολιέρου (σκην. Λ. Βογιατζής), «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλ.Ρίζου-Ραγκαβή (σκην. Β. Παπαβασιλείου
Keywords
Τυχαία Θέματα