Το Πακιστάν βοήθησε, παραδέχεται η Κλίντον

Η «συνεργασία» με το Πακιστάν στις αμερικανικές προσπάθειες κατά της Αλ Κάιντα επέτρεψε στις ΗΠΑ να εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. «Η συνεργασία μας με το Πακιστάν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας επί μακρά σειρά ετών συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειές μας για να αφοπλίσουμε την Αλ Κάιντα», δήλωσε η Κλίντον
ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Στην ουσία, η συνεργασία μας με το Πακιστάν μας βοήθησε να βρεθούμε επί τα ίχνη του Μπιν Λάντεν και του συγκροτήματος στο οποίο κρυβόταν», πρόσθεσε η ίδια, αναπαράγοντας σχεδόν αυτολεξεί την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει την προτεραία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της επιχείρησης.

Το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν διέμενε επι μακρόν σε μία εκλεκτή συνοικία του Ισλαμαμπάντ αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την στάση που τηρεί το Πακιστάν απέναντι στους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής (πρεσβευτής) του Πακιστάν στη Βρετανία δήλωσε πως στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν ενεπλάκησαν τόσο το Πακιστάν, όσο και οι ΗΠΑ.

Επίσης κατέδειξε πως οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών είχαν συνεργασθεί στενά μεταξύ τους, δήλωσε ο Ουαζίντ Σαμσούλ Χασάν.

«Μία κοινή επιχείρηση, σε μυστική συνεργασία, με επαγγελματισμό, η οποία εκτελέσθηκε και κατέληξε με επιτυχία», τόνισε ο ίδιος.
Απίθανο να μην είχε βοήθεια εκ των έσω στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου τόνισε πως είναι «ασύλληπτο» να μην διέθετε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ένα σύστημα υποστήριξης στο Πακιστάν που να του προσέφερε βοήθεια «εκ των έσω», αλλά αρνήθηκε να εικοτολογήσει εάν υπήρξε κάποια επίσημη πακιστανική συνδρομή. Ο κύριος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι αμερικανοί κομάντο που συμμετείχαν στην επιδρομή ήσαν σε ετοιμότητα να συλλάβουν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα ζωντανό εάν αυτό ήταν δυνατόν. Ο Μπρέναν τόνισε πως οι ΗΠΑ θα "τελειώσουν" με την Αλ Κάιντα ακριβώς όπως έπραξαν με τον Μπιν Λάντεν και χαρακτήρισε "αποφασιστική στιγμή" τον θάνατο του ηγέτη των τρομοκρατών κατά την επιδρομή στο Πακιστάν. Ο Μπρέναν δήλωσε πως ο Μπιν Λάντεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από γυναίκες τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο οικιστικό συγκρότημα που διέμενε και μία από αυτές βρήκε τον θάνατο, χρησιμοποιούμενη ως ανθρώπινη ασπίδα. Ο ίδιος τόνισε επίσης στους δημοσιογράφους πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα δοθεί στα μέσα ενημέρωσης κάποια φωτογραφία από τη σορό του Μπιν Λάντεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα