Το Παρίσι ζητεί από Γκμπαγκμπό να υπογράψει έγγραφο

Η Γαλλία όπως και ο ΟΗΕ απαιτούν από τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού προτού αποχωρήσει να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο θα παραιτείται από την εξουσία και θα αναγνωρίζει τον Αλασάν Ουαταρά ως το νόμιμο πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

"Απαιτούμε, και μόλις μίλησα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ
(Μπαν Γκι-Μουν) που συμφωνεί απόλυτα, η αποχώρηση του Γκμπαγκμπό να γίνει μετά τη δημοσίευση ενός εγγράφου με την υπογραφή του με το οποίο θα παραιτείται από την εξουσία και θα αναγνωρίζει τον (Αλασάν) Ουαταρά πρόεδρο", δήλωσε από τη μεριά του ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.

"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι διαπραγματεύσεις με τον Λοράν Γκμπαγκμπό και την οικογένειά του προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της αποχώρησής του", ενώ ένας σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου βρίσκεται στην πρεσβεία της Γαλλίας για να συζητήσει τους όρους της αποχώρησης, πρόσθεσε ο Ζιπέ.

Εξάλλου ο Ζιπέ απέκλεισε το ενδεχόμενο τα στρατεύματα της Γαλλίας να παραμείνουν για πολύ καιρό στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά την πτώση του Γκμπαγκμπό. "Δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουμε για καιρό στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όσο νωρίτερα ολοκληρωθεί η επέμβαση υποστήριξης της Onuci (αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα), τόσο το καλύτερο".

Επεσήμανε όμως ότι "η αποστολή της Onuci πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με την κατάσταση που θα υπάρχει μετά το τέλος των συγκρούσεων, να εργαστεί για την ανάπτυξή της κυρίως προς τα δυτικά επωφελούμενη των νέων ενισχύσεων που θα φτάσουν στη χώρα από τις 15 Απριλίου".

"Σήμερα υπάρχουν 12.000 κυανόκρανοι, ενώ προβλέπεται ενίσχυση με 2.000", δήλωσε ο Ζιπέ.

"Το πιο δύσκολο είναι να επιτύχει η ειρήνη", συνέχισε ο γάλλος υπουργός. "Η Γαλλία δεν πρέπει να παρατείνει την στρατιωτική της παρουσία" στην Ακτή Ελεφαντοστού, όμως "αντίθετα πρέπει να παραμείνει παρούσα μέσω ενός φιλόδοξου οικονομικού σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού να επιτύχει ξανά στην ανάπτυξη".
Keywords
Τυχαία Θέματα