Το πρόγραμμα της επίσκεψης Κάρτερ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, τον αρχιεπίσκοπο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της χώρας Χάιμε Ορτέγα και την εβραϊκή κοινότητα της νήσου στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Αβάνα που θα αρχίσει αύριο Δευτέρα, εν μέσω εικασιών ότι θα παρέμβει στο θέμα του φυλακισμένου αμερικανού υπηκόου Άλαν Γκρος.

Το πρόγραμμά του δόθηκε στην δημοσιότητα το Σάββατο από την κυβέρνηση της Κούβας που τον προσκάλεσε να κάνει την δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα. Η πρώτη
είχε γίνει το 2002. Ο Κάρτερ είναι ο μοναδικός πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος που έχει επισκεφθεί την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959.

Αφότου ολοκληρώθηκε η θητεία του το 1981, ο Κάρτερ έχει συχνά προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ανεπίσημος διπλωματικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον, όπως τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός αμερικανού που ήταν φυλακισμένος στη χώρα. Σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά την Πιονγκγιάνγκ σε μερικές εβδομάδες.

Το Κέντρο Κάρτερ, που εδρεύει στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο 86χρονος πρώην πρόεδρος θα πραγματοποιήσει "ιδιωτική, μη κυβερνητική αποστολή" για τρεις ημέρες στην Κούβα για να ενημερωθεί "σχετικά με τις νέες οικονομικές πολιτικές, το επερχόμενο συνέδριο του (Κομμουνιστικού) Κόμματος και να συζητήσει τρόπους βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας".

Ο Κάρτερ ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τον ιστορικό ηγέτη και πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα