«Το Βέλγιο στην πρώτη γραμμή του πυρός»

Εκτενείς αναφορές στην συμβολή του Βελγίου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της «συμμαχίας των προθύμων» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Λιβύη περιέχει σημερινό δημοσίευμα της oλλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου De Standaard, με τίτλο «Το Βέλγιο στην πρώτη γραμμή του πυρός» και υπότιτλο «Τα βελγικά αεροσκάφη που έχουν τεθεί υπό την διεύθυνση της 'συμμαχίας των προθύμων' μπορεί να βομβαρδίσουν τα τεθωρακισμένα του Καντάφι». Με τον τρόπο αυτό, το Βέλγιο «προχωρεί ακόμα περισσότερο από ότι επιτάσσουν οι υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος του
ΝΑΤΟ» σημειώνει η εφημερίδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, το Βέλγιο προτίθεται να διαθέσει ένα ναρκαλιευτικό, 6 μαχητικά αεροσκάφη και συνολικά 150 στρατιωτικούς στις δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη. Ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι τα βελγικά αεροσκάφη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αεροπορική βάση του Άραξου.

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στην βελγική δύναμη, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μεν αεροσκάφη θα διενεργούν ελέγχους για την τήρηση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, ενώ το ναρκαλιευτικό θα επιβλέπει την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Λιβύη. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του βελγικού Υπουργείου Άμυνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη να προχωρήσουν σε βομβαρδισμό στρατιωτικών οχημάτων του Καντάφι, στα πλαίσια των προσπαθειών προστασίας που άμαχου πληθυσμού.

Αναφερόμενη εξάλλου στο ίδιο θέμα η επίσης ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Ντε Μόρχεν τονίζει ότι «σύσσωμο το βελγικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να συμμετάσχουν βελγικές δυνάμεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη».

Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται παρασκηνιακά για το εάν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση νομιμοποιείται να λάβει μια απόφαση κήρυξης πολέμου, συνεχίζει το δημοσίευμα, κανένα κόμμα δεν έθεσε παρόμοιο θέμα κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του βελγικού κοινοβουλίου. Ενδεικτικό δε του συναινετικού κλίματος που διαμορφώθηκε είναι -- κατά τον συντάκτη -- το γεγονός ότι την κυβερνητική απόφαση στήριξαν ακόμα και πολιτικοί και κόμματα δεδηλωμένων ειρηνιστικών αντιλήψεων, όπως οι Πράσινοι.

Οι μοναδικοί που εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς για την σκοπιμότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ήταν κάποιοι Σοσιαλιστές βουλευτές, επικαλούμενοι το προηγούμενο του Αφγανιστάν, οι οποίοι όμως τελικά προσυπέγραψαν κι εκείνοι την κυβερνητική απόφαση, καταλήγει το δημοσίευμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα