Το...φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης ηπείρου έχουν ενωθεί στον αγώνα εναντίον της ελληνικής Αριστεράς για να αποτρέψουν τη νίκη της στις εκλογές της 17ης Ιουνίου» δήλωσε o Αλέξης Τσίπρας - παραφράζοντας την πρώτη φράση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» των Μαρξ
και Ένγκελς - την Τρίτη στην αίθουσα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) στο Βερολίνο.

«Εμείς επιμένουμε όμως να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας για όλη την Ευρώπη, ώστε να σταματήσουν τα προγράμματα λιτότητας και τις καταστροφικές συνέπειες τους στην κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε. Οι παριστάμενοι βουλευτές τον καταχειροκρότησαν. «Δεν είναι μόνο ο καλύτερος, αλλά και ο ωραιότερος έλληνας πολιτικός» τον επαίνεσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι. «Και ο πιο ποπ» συμπλήρωσε νεαρή βουλευτής του κόμματος.

Πολύ πιο αρνητικά φορτισμένη ήταν λίγο αργότερα η ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεντεύξεων «Bundespressekonferenz» (σ.σ.: το δημοσιογραφικό «Ζάππειο» του Βερολίνου), όπου είχαν προσέλθει εκατοντάδες δημοσιογράφοι για να δουν από κοντά τον επίφοβο «αριστερό λαϊκιστή» όπως τον αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που περιστοιχιζόταν στο βήμα από τον πρόεδρο της Αριστεράς Έρνστ Κλάους και τον κ.Γκίζι. Αντί γι αυτό βρήκαν μπροστά τους έναν μάλλον πολύ νηφάλιο για την ηλικία του πολιτικό, ο οποίος, αποφεύγοντας κάθε ρητορική κορώνα, στήριζε τις απόψεις του σε γενικά αποδεκτούς όρους - πολιτικά, στη δημοκρατία και το διάλογο, οικονομικά, στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.

«Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, αλλά μόνο ισότιμα μέλη, που αποφασίζουν σε δημοκρατική βάση» είπε απαντώντας στο ερώτημα, αν ρισκάρει συνειδητά με την αντιμνημονιακή ρητορική του την έξωση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν υπαγορεύουν την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας. Η άρνηση τους αποτελεί πάντως δημοκρατικό δικαίωμα, όχι εξιτήριο. Επιπλέον, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και για άλλες χώρες. Αυτό θα σημάνει διάλυση της ευρωζώνης. Δεν νομίζω ότι κάποιος ευρωπαίος ηγέτης θα πάρει πάνω του την ευθύνη για αυτό».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η αρχικά επιθετική στάση πολλών δημοσιογράφων μετριάστηκε με την ώρα. Η συνέντευξη πήρε στη συνέχεια σχεδόν «τεχνικό» χαρακτήρα. Ανάλογα «χαλαρές» ήταν έτσι και οι αντιδράσεις, όταν ο κ.Τσιπρας, απαντώντας στο ερώτημα, τι θα κάνει με το μνημόνιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, απάντησε ξερά: «Θα καταργήσουμε τους νόμους του μνημονίου και θα ζητήσουμε αλλαγής στρατηγικής σε όλη την Ευρώπη».

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν και ορισμένες ανορθόδοξες ως εντελώς «αιρετικές» για έναν «αριστερό λαϊκιστή» απόψεις, όπως ο έπαινος της πολιτικής της επέκτασης των δημοσιονομικών δαπανών του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (έναντι του περιορισμού τους από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ), καθώς, σε ένα βαθμό, και της συμπεριφοράς της τρόικας. «Τα μέλη της είναι συχνά
Keywords
Τυχαία Θέματα