Τώρα, ανοίγουμε λογαριασμό με το μέλλον μας

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης

Η ιστορική συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό μας Γ.Παπανδρέου για να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να γυρίσουμε σελίδα προς το μέλλον, μόνο τους άσχετους, τους εμπαθείς και τους τυχοδιώκτες αιφνιδίασε. Τόσο το i-R με όλα τα πρωτοσέλιδα του, όσο και εγώ γράφοντας στις 24 Οκτωβρίου, είχαμε την ακρίβεια του ρεπορτάζ για το τι πραγματικά γινόταν και ποια θα ήταν η συμφωνία (φυσικά, η ζωή πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις και ενίοτε δυσάρεστες
- ειδικά όταν οι εμπλεκόμενοι είναι τόσοι πολλοί). Όμως, όποιος δημοσιογράφος (ή πολιτικός ή αναλυτής) έκανε τον κόπο να πληροφορηθεί σωστά (ή είχε τις "πηγές") γνώριζε ότι η Ελλάδα είχε και plan b (με "βρώμικα όπλα" στις διαπραγματεύσεις, που πράγματι ήταν σκληρές) και είχε δομήσει πολύ καλά τις συμμαχίες της. Η απόφαση της Ευρωζώνης μην ξεχνάμε ήταν σε σύμφωνη γνώμη με τις ΗΠΑ (οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό παρασκηνιακό ρόλο). Σε αυτό το σημείο, επειδή το "πρόβλημα" της χώρας είναι "ο κακός εαυτός της" και οι χρόνιες παθογένειες που έχουν "σκουριάσει" τους πάντες και τα πάντα, πρέπει ΤΩΡΑ να πάμε στις μεγάλες αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στις δομές του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε (και δίνει) μια "μάχη ζωής" και είναι στο δρόμο να την κερδίσει (για λογαριασμό της Ελλάδας). Η κοινοβουλευτική του ομάδα χρειάζεται "ανάσες". Γι αυτό όλα τα κόμματα (προφανώς εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία. Απο εκεί και μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου ας προχωρήσει είτε σε ενα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (που θα τον αναβαπτίσει πολιτικά) είτε σε μια εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (με τον ίδιο στόχο) εαν δεν υπάρχει χρόνος και ενέργεια για συνέδρια (συνέδριο εαν θα θελήσει τώρα να αναγεννήσει και τις κομματικές δομές). Γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει και να αλλάξει το ίδιο αλλά και να στηρίξει (το κυριώτερο) την επόμενη διετία τις αλλαγές (και οχι να τις...πολεμά).
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να πάμε μπροστά με νέες συνθέσεις και δημιουργικό πνεύμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα