Τρία νέα έργα της Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου, ενέταξε στο ΕΣΠΑ τρία νέα έργα στην Πελοπόννησο συνολικού προϋπολογισμού 2.165.000 ευρώ.

Το πρώτο έργο είναι προϋπολογισμού 400.000 ευρώ κι αφορά την προστασία, προβολή και ανάδειξη μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί στον πολεοδομικό ιστό της Σπάρτης και η σύνδεσή
τους με τα βυζαντινά μνημεία της Ακρόπολης.

Το δεύτερο έργο, αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου ''Φράγχθι'' στην Ερμιονίδα, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της προϊστορίας του ευρύτερου μεσογειακού χώρου που σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Με προϋπολογισμό 295.000 ευρώ θα πραγματοποιηθεί ήπια διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του σπηλαίου με την κατασκευή χαμηλού διαδρόμου κίνησης, ο οποίος θα παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί με ασφάλεια στο χώρο και να παρατηρήσει τις ανασκαφικές τομές, καθώς και στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων που θα δίνουν πληροφορίες για την ιστορία του χώρου και των ανασκαφών. Στο πλαίσιο αυτών των επεμβάσεων προβλέπεται και μικρής κλίμακας ανασκαφική έρευνα σε συγκεκριμένες τομές που είχαν διανοιχτεί κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς και ο καθαρισμός και η οριοθέτησή τους, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους και να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας κατά την προσέλευση επισκεπτών. Επιπλέον, προτείνονται μικρής κλίμακας επεμβάσεις στο εξωτερικό του σπηλαίου με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό και τη συνολική διευθέτηση του χώρου.

Τέλος το τρίτο έργο αφορά την ανάπλαση της πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη με συνολικό προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.470.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα