Βενιζέλος: Ετσι θα φτιάξουμε το νέο κόμμα - Θέλουμε ένα κόμμα -δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, σας υποδέχομαι με χαρά, στη Βουλή αυτή τη φορά, στην επίσημη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτής της βουλευτικής περιόδου.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε την προηγούμενη εβδομάδα και να συζητήσουμε σε βάθος την πολιτική μας στρατηγική στα γραφεία του
ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή είναι η επίσημη, εναρκτήρια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γι' αυτό θέλω από καρδιάς να σας συγχαρώ για την εκλογή σας, για την επιτυχία σας, για την παρουσία σας εδώ και να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί λείπουν από τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πάρα πολλοί συνάδελφοι.

Συνάδελφοι που αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ στην προ-προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ακόμη δυστυχώς και συνάδελφοι πρωτοεκλεγέντες στη θνησιγενή βουλή της 6ης Μαΐου. Είναι κρίμα που δεν τους έχουμε μαζί μας, αλλά ελπίζω στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ να χρειαστεί ξανά την αίθουσα της Γερουσίας για τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Έχει για εμένα μια ιδιαίτερη συναισθηματική χροιά το γεγονός ότι συγκεντρωνόμαστε εδώ στην παλιά αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου πριν από πάρα πολλά χρόνια ως νεαρός καθηγητής και δικηγόρος έδωσα πολλές μάχες για τα δικαιώματα των πολιτών και για την τήρηση της νομιμότητας.

I. Το διακύβευμα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012

Η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου οδήγησε τη χώρα στην ιδιόμορφα πολωτική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

Μέσα σε ένα εκλογικό σώμα συντριπτικά ταγμένο υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής της στο ευρώ, το εκλογικό ζητούμενο της 17ης Ιουνίου ήταν στην πραγματικότητα η απάντηση στο δίλημμα: Αναθεώρηση ή μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Η διάφορα αφορούσε κατά βάθος το είδος της πολιτικής υπόσχεσης που διδόταν προεκλογικά προς την κοινωνία: Έξοδος από την κρίση χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας; Χωρίς καμία νέα θυσία; Και με άμεση ή σχεδόν άμεση αποκατάσταση των θυσιών της προηγούμενης διετίας με έναν εύκολο, σχεδόν παραδείσιο τρόπο; 'H έξοδος από τη κρίση με έναν τρόπο συμφωνημένο με τους εταίρους και δανειστές μας που θα επιδιωχθεί να είναι ο ηπιότερος δυνατός, όσο γίνεται καλύτερος για τη χώρα, για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, για τα εισοδήματα και κυρίως για τους μισθούς και τις συντάξεις. Δηλαδή ένας τρόπος ρεαλιστικός, εφικτός, προοδευτικός, προωθημένος.

Πρακτικά αυτή η αλυσίδα διλημμάτων προσέλαβε, δυστυχώς, μια υπεραπλουστευμένη εκλογική μορφή μέσα από την πίεση του εκλογικού νόμου, της πρόβλεψης για μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από τα εκλογικά του ποσοστά.

Όλοι αντιλαμβανόντουσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού μονοκομματικής πλειοψηφίας και αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Όλοι, όμως, επίσης, σκεφτόντουσαν ότι το πρώτο κόμ
Keywords
Τυχαία Θέματα